Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

8 Kasım 2009 Pazar

CHARLIE CHAPLIN - ŞARLO

İngiliz sinema yönetmeni, oyuncusu ve yazar
Doğum tarihi6 Nisan 1889(1889-04-06)
Doğum yeriLondra, İngiltere
Ölüm tarihi25 Aralık 1977 (88 yaşında)
Ölüm yeriVevey, İsviçre
MesleğiYönetmen, oyuncu ve yazar



Charlie Chaplin


Charlie Chaplin (d. 6 Nisan 1889 - 25 Aralık 1977), İngiliz sinema yönetmeni, oyuncu ve yazar. Asıl adı Charles Spencer Chaplin olmakla beraber, yarattığı ünlü "Şarlo" (Charlot) karakteri ile özdeşleşti ve öyle anıldı.

Londra'nın fakir bölgelerinden birinde doğup büyüyen Chaplin, 1913' te gittiği ABD'de sinemaya başlamıştı.


1914'teki ilk filmi Making A Living 'in ardından çekilen Kid Auto Races in Venice filminde bol pantolonlu, melon şapkalı, büyük ayakkabılı, sürekli bastonunu çeviren ve sakar hareketleri ile gülünç mizansenler oluşturan "Şarlo" tiplemesini yarattı.


Takip eden yıllar içinde aralarında The Immigrant (1917), The Adventurer (1917) gibi ünlü filmlerinin de bulunduğu altmıştan fazla kısa filmde oynayarak yeni gelişmekte olan sinemanın da etkisiyle dünya çapında görülmemiş bir üne kavuştu.


1918 yılında çektiği A Dog's Life filmi ile uzun metrajlı filmlere de başlayan Chaplin, Mary Pickford, Douglas Fairbanks ve D. W. Griffith ile birlikte kurdukları United Artists film şirketinin ortağı olduktan sonra Altına Hücum, Şehir Işıkları, Büyük Diktatör, Asri Zamanlar, Sirk ve Sahne Işıkları gibi başyapıtlara imza attı.


Filmlerinde dönem koşulları için imkânsız görülebilen mizansenlere, koreografilere ve akrobatik hareketlere yer veren Chaplin, komedi sinemasının bütün örneklerini sonuna kadar korumakla birlikte, heyecanın ve hareketin asgari düzeye çekildiği sahnelerinde ise dramatik yapısını sergileyebilmiştir. Popülist yaklaşımlara, hiçbir zaman benimsemediği bazı yönetim biçimlerine ve teknolojiye yönelik ağır eleştirilerini ise yine bu komedi tarzının içinde eritmiş ve sessizce seyirciye ulaştırmayı bilmiştir.

Yarattığı 'modern palyaço' Şarlo ile dünya üzerinde filmlerinin gösterildiği her ülkede insanların hayranlığını toplamasına rağmen, Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlığını reddetmesi sebebiyle bu ülkede kendisine yönelik olarak başlatılan karalama kampanyası; kendisinden bir hayli genç olan kadınlarla yaptığı dört ayrı evlilik, bir dönem kendisine açılan babalık davası, The Immigrant filminde bir ABD memurunu tekmelediği sahne ve son olarak Altına Hücum filmindeki bazı sahnelerin komünizm propagandası olarak yorumlanması gibi olayların etkisiyle sözde bir başarıya ulaştı ve Chaplin'in ABD'ye girmesi yasaklandı. Bunun üzerine karısı ve çocuklarıyla birlikte hayatının sonuna kadar yaşayacağı İsviçre'ye yerleşen Chaplin, ancak 1972 yılında Oskar Özel Ödülü'nü almak için yıllar sonra ABD'ye geri döndü. Takip eden yılda City Lights adlı filme bir kez daha Oscar ödülünü kazanmıştır. 1975 yılında 86 yaşında iken İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafından şövalye unvanına layık görülmüştür.
Charles Chaplin, 1920 civarı




İlk Yıllar


Charles Chaplin(Şarlo), 16 Nisan 1889'da Londra'nın fakir semtlerinden biri olan East Lane, Walworth' ta doğdu.[1] Charlie'nin henüz o üç yaşına bile gelmeden ayrılan annesi ve babası müzikhollerde ve çeşitli tiyatrolarda çalışan profesyonel sanatçılardı.[2] Sahne adı Lily Harley olan annesi Hannah Harriet Pedlingham Hill (1865-1928) profesyonel olarak ilk sahneye çıkışını 19 yaşında yapmıştı. Annesi ve -başka babadan doğma- kardeşi Sydney Chaplin ile birlikte Londra'nın fakir semtlerinde çeşitli evlerde büyüyen Chaplin' in yaşamı, ruhsal dengesizlikler yaşayan annesinin durumunun kötüye gitmesi ile zorlaştı. Anne Hannah, 1894'teki bir sahne performansı sırasında sesini kaybetmiş ve hemen ardından yaşadığı ekonomik zorlukların da etkisiyle psikolojik sorunları hız kazanmıştı. Onun bir rehabilitasyon merkezine yatırılmasının ardından çocukları Charlie ve Sydney, metresiyle birlikte yaşayan babaları Charles Chaplin Sr. 'nin yanına yollandı. Charlie ve Sydney bu dönemde dönemde Kennington Road School' a gönderildiler. Charles Chaplin Sr, henüz 37 yaşındayken üstesinden gelemediği alkolizm nedeniyle, oğlu Charlie on iki yaşındayken, hayatını kaybedecekti.[2]


Rehabilitasyon merkezinden çıktıktan kısa bir süre sonra Hannah' nın hastalığı yeniden nüksedince çocuklar bu sefer genel olarak workhouse olarak adlandırılan ve oldukça kötü koşulları ile bilinen bakımevlerinden birine yollandılar. Londra'nın doğusundaki Lambert adlı bölgede bulunan bu bakımevindeki günler annesi ve kardeşinden ayrı kalan ve yaşı bir hayli küçük olan Charlie için hayli güç geçmişti. Chaplin' in Walworth ve Lambert'te geçirdiği bu yoksulluk günleri onda derin izler bırakacak ve ileriki yıllarda filmlerinde seçtiği mekan ve konularda sık sık kendini gösterecekti.

Sydney ve Charlie daha sonra aileden gelme yetenek ve alışkanlığın da etkisiyle tiyatrolarda ve müzikhollerde çalışmaya başladılar. Chaplin ciddi anlamdaki ilk sahne tecrübesini The Eight Lancashire Lads adlı grupta çalışırken yaşadı.

Hannah çocukları tarafından ABD'ye getirildikten yedi yıl sonra 1928'de Hollywood'da yaşamını yitirdi. Babaları farklı olan Charlie ve Sydney'in, anneleri Hannah üzerinden 1901 doğumlu Wheeler Dryden adlı bir kardeşleri daha vardı. Dryden, annesinin ruhsal rahatsızlıkları nedeniyle babası tarafından Hannah' dan uzak tutulmuş ve Kanada'da yetiştirilmişti.[4] 1920 ortalarında annesini görmek için ABD'ye giden Dryden, daha sonraları kardeşleri ile film projelerinde çalışmış ve Chaplin'in asistanlığını yapmıştır.

Making a Living (1914), Chaplin'in ilk filminden bir sahne

Amerika


Sydney Chaplin'in 1906'da dönemin ünlü Fred Karno kumpanyasına katılmasının ardından Chaplin de, 1908'de onu izleyerek bu topluluğa katılmayı başardı.[5] Chaplin gezici Karno kumpanyası ile 1910 - 1912 arasında ABD'ye turneye çıktı. İngiltere'ye dönüşünden sadece beş ay sonra yine Karno ile birlikte 2 Ekim 1912'de yeniden ABD'ye gitti. Bu seferki turda, daha sonra Laurel ve Hardy ikilisinden Stan Laurel'i canlandıracak olan Arthur Stanley Jefferson ile birlikte çalıştı ve aynı odayı paylaştı. Bir süre sonra Stan Laurel İngiltere'ye dönerken, Chaplin ABD'de kaldı ve Karno ile turneye devam etti. 1913'teki bir gösteri sırasında Mack Sennett' ın dikkatini çekince onun sahibi olduğu Keystone Stüdyoları ile bir anlaşma yaparak onun ekibine katıldı. Böylece 2 Şubat 1914' te Henry Lehrman yönetmenliğinde sessiz bir film olan Making a Living adlı tek makaralık filmde rol alarak yeteneğini tam anlamıyla gösterebileceği sinemaya adım atmış oluyordu. Chaplin; iddalı tavırları ve bir İngiliz olmasından kaynaklanan yabancılığı ve bağımsız karakteri nedeniyle başta Mack Sennett tarafından şüpheyle karşılansa da [6] kısa süre içinde yeteneğini kanıtlayıp yerini sağlamlaştırdı. Keystone ile birlikte çalıştığı bir yıl boyunca 35 filmde rol alan Chaplin hızla ünlü oldu.


Öncülüğü


Chaplin 1916'da Mutual film şirketiyle (Mutual Film Corporation) bir seri komedi yapımı için anlaştı. On sekiz aylık süreçte on iki film ürettiği bu dönemde yaptığı filmler, sinemanın en etkili komedi filmleri arasında yerini almıştır. Chaplin daha sonra Mutual ile geçirdiği dönemin kariyerindeki en mutlu dönem olduğunu söylemiştir.


1918'de Mutual ile anlaşmalarının sona ermesi üzerine Chaplin kendi film şirketini kurdu. Kendi şirketiyle çektiği filmlerden bazıları şunlardır: A Dog's Life (1918), Pay Day (1922), Shoulder Arms (1918), The Pilgrim (1923), The Kid (1921), A Woman of Paris (1923), The Gold Rush (1925), ve The Circus (1928).


Sesli film döneminden sonra kendisinin en büyük filmi kabul edilen City Lights (Şehir Işıkları) (1931) filmini yaptı.

The Kid filminde



Filmleri


Keystone Studios (1914)

Making A Living, 2 Şubat
Kid Auto Races in Venice, 7 Şubat
Mabel's Strange Predicament, 9 Şubat
Between Showers, 28 Şubat
A Film Johnnie, 2 Mart
Tango Tangles, 9 Mart
His Favourite Pastime, 16 Mart
Cruel, Cruel Love, 26 Mart
The Star Boarder, 4 Nisan
Mabel at the Wheel, 18 Nisan
Twenty Minutes of Love, 20 Nisan
Caught in a Cabaret, 27 Nisan
Caught in the Rain, 4 Mayıs
A Busy Day, 7 Mayıs
The Fatal Mallet, 1 Haziran
Her Friend The Bandit, 4 Haziran
The Knockout, 11 Haziran
Mabel's Busy Day, 13 Haziran
Mabel's Married Life, 20 Haziran
Laughing Gas, 9 Temmuz
The Property Man, 1 Ağustos
Face on the Bar Room Floor, 10 Ağustos
Recreation, 13 Ağustos
The Masquerader, 27 Ağustos
His New Profession, 31 Ağustos
The Rounders, 7 Eylül
The New Janitor, 14 Eylül
Those Love Pangs, 10 Ekim
Dough and Dynamite, 26 Ekim
Gentlemen of Nerve, 29 Ekim
His Musical Career, 7 Kasım
His Trysting Place, 9 Kasım
Tillie's Punctured Romance, 14 Kasım
Getting Acquainted, 5 Aralık
His Prehistoric Past, 7 Aralık

Paulette Goddard ve Charlie Chaplin, Great Dictatorde

Essanay Studios (1915)

His New Job, 1 Şubat
A Night Out, 15 Şubat
The Champion, 11 Mart
In the Park, 18 Mart
A Jitney Elopement, 1 Nisan
The Tramp, 11 Nisan
By the Sea, 29 Nisan
His Regeneration, 7 Mayıs (Bu filmde Chaplin'in sadece küçük bir rolü vardır.)
Work, 21 Haziran
A Woman, 12 Temmuz
The Bank, 9 Ağustos
Shanghaied, 4 Ekim
A Night in the Show, 20 Kasım
Burlesque on Carmen, 18 Aralık

1916

Police, 27 Mayıs

1918

Chase Me Charlie, 8 Nisan (Chaplin'in Essenay'deki filmlerinden seçme sahneler)

Triple Trouble, 11 Ağustos

Mutual Film Corporation(1916-1917)
The Floorwalker, 15 Mayıs
The Fireman, 12 Haziran
The Vagabond, 10 Temmuz
One A.M., 7 Ağustos
The Count, 4 Eylül
The Pawnshop, 2 Ekim
Behind the Screen, 13 Kasım
The Rink, 4 Aralık
Easy Street, 22 Ocak
The Cure, 16 Nisan
The Immigrant, 17 Haziran
The Adventurer, 22 Kasım

First National(1918-1923)
A Dog's Life, 14 Nisan 1918
The Bond, 29 Eylül 1918
Shoulder Arms, 20 Ekim 1918
Sunnyside, 15 Haziran 1919
A Day's Pleasure, 15 Aralık 1919
The Professor, Tamamlanmadı.
The Kid, 6 Şubat 1921
The Idle Class, 25 Eylül 1921
The Pilgrim, 26 Şubat 1923
United Artists (1923-1952)
A Woman of Paris, 26 Eylül 1923 (cameo)
The Gold Rush (Altına Hücum), 26 Haziran 1925

1928

The Circus (Sirk), 6 Ocak 1928

1931

City Lights (Şehir Işıkları), 6 Şubat 1931

1936


Modern Times (Modern Zamanlar), 5 Şubat 1936

1940

The Great Dictator (Büyük Diktatör), 15 Ekim 1940

1942

The Gold Rush (Altına Hücum), 19 Mayıs 1942 (Filmin sesli versiyonudur. Müzikler düzenlenmiş ve Chaplin hikâye anlatıcısı olarak sesini eklemiştir.)

1947

Monsieur Verdoux, 11 Nisan 1947

1952


Sahne Işıkları (Limelight), 16 Ekim 1952

ayrıca

Charlie Chaplin Carnival (1938)
Charlie Chaplin Cavalcade (1938)
Charlie Chaplin Festival (1938)

British Productions (1957-1967)

1957

A King in New York, 12 Eylül 1957

1959

The Chaplin Revue, 1959 (First Nationaldayken çekilen A Dog's Life, Shoulder Arms ve The Pilgrim filmleri Chaplin tarafından elden geçirilip bir araya getirildi. Chaplin bunda filmlerle ilgili kısa bilgiler verir. )

1967

A Countess from Hong Kong, 5 Ocak 1967 (cameo)

Charlie Chaplin 'in yönettiği filmler

Keystone Studios(1914)

Twenty Minutes of LoveCaught in the RainA Busy DayHer Friend The BanditMabel's Married LifeLaughing GasThe Face On The Bar Room FloorRecreationThe MasqueraderHis New ProfessionThe RoundersThe Property ManThe New JanitorThose Love PangsDough and DynamiteGentlemen of NerveHis Musical CareerHis Trysting PlaceGetting AcquaintedHis Prehistoric Past

Essanay Studios(1915-1918)

His New JobA Night OutThe ChampionIn the ParkA Jitney ElopementThe TrampBy the Sea • His Regeneration • WorkA WomanThe BankShanghaiedA Night in the ShowBurlesque on CarmenPoliceTriple Trouble

Mutual Film Corporation(1916-1917)

The FloorwalkerThe FiremanThe VagabondOne A.M.The CountThe PawnshopBehind the ScreenThe RinkEasy StreetThe CureThe ImmigrantThe Adventurer

First National(1918-1923)

A Dog's LifeThe BondShoulder ArmsSunnysideA Day's PleasureThe ProfessorThe KidThe Idle ClassPay DayThe Pilgrim

United Artists(1923-1952)

A Woman of ParisThe Gold RushThe CircusCity LightsModern TimesThe Great DictatorMonsieur VerdouxLimelight

The British Productions(1957-1967)

A King in New YorkThe Chaplin RevueA Countess from Hong Kong

Diğer Filmler

How to Make MoviesNice and FriendlyThe FreakSouls For SaleA Woman of the SeaShow People

(wikipedi.özgür ansiklopedi)























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder