Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

1 Kasım 2009 Pazar

OSMANLI PADİŞAHLARI SULTAN I. MAHMUD



I MAHMUD
Babası : II Mustafa
Annesi : Saliha Sultan
Doğum Tarihi : 2 Ağustos 1696
Vefatı : 14 Aralık 1754
İran harbi devam ederken tahta gecen I Mahmud irade ve azim sahibi bir hükümdardı. 1736 yılına kadar süren bu harblerde bazen Türkler bazen de İranlılar üstün geldiği halde, padişahın devamlı şekilde Güney Kafkasya ve Azerbaycan'ın ilhakı ve buraların yerleşik bir Türk idaresin sahib olmasi siyasetini takip ettiği musahede edilmektedir. Birinci Mahmut devrinin Iran harblerinden daha mühim mücadelesi Osmanlı - Rus ve Avusturya harbidir. Rusların Azak ve Kirim a tecavüzleri üzerine 1736 da başlayan harbe ertesi yıl Avusturyalılar da girmiş ve cephe hayli genişlemiştir. Türk ordusu Avusturyalılara karşı üst üste galibiyet kazandığı ve Ada kale, Belgrat, Avusturyalılardan kurtarıldığı halde, Rus cephesinde pek muvaffakiyet temin edilememişti. Neticede imzalanan Belgrat muahedesi ile Basarofca'nin kayıpları telâfi edildi. Yalnız, bu sırda Türkler lehine aracılık yapan Fransızlara karşı kapitülasyonların genişletilmesi Türkiye bakımından hiç de iyi bir icraat olmamıştır. Harbler bittikten sonra I Mahmud imar islerine önem vermiştir. Kendisi şahsen imar e hayır islerini seven bir insandı. Meydana getirdiği çeşitli imar isleri arasında en mühimleri Nuruosmaniye ve Beylerbeyi camileri ile Fatih'ten beri Osmanlı padişahlarının oturduğu Yeni Saraya şimdiki isminin verilmesine sebep olan Topkapı sarayıdır.
Birinci Mahmut devrinin mühim icraatını meyaninda Avrupa tarzında ordu yetiştirmek mevzuunun ilk defa ele alınışını zikretmek gerekir. Bu yolda bir olmak üzere Topal Osman Paşanın sadrazamlığı sırasında bir Fransız dönmesi olan Kumbaracı Ahmet Pasa (Kont de Boneval) kumbaracı ocağının ıslahına memur edilmiştir. Kont kumbaracı erlerini yetiştirmek için, düzenli talimler, harp oyunları yaptırmıştır. Ahmet Pasa topçu subaylarına matematik dersi vermiştir. Kendisi, her ne kadar orduda önemli bir vazife görememişse de , devamlı olarak hazırladığı planları ve raporları ile ordunun Avrupaî tarzda yönetimine tesir etmiştir. Bütün teşebbüsler ileride kurulacak mühendis hanelerin de nüvesini teşkil etmiştir.
Çocukları: Yok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder