Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

1 Kasım 2009 Pazar

OSMANLI PADİŞAHLARI SULTAN MEHMED VAHDEDDİN



MEHMED VAHDEDDİN
Babası: Abdülmecit
Annesi: Gülûstu Hanim
Doğum Tarihi: 1 Şubat 1861
Vefatı: 15 Mayıs 1926 Italyada San Remo şehrinde ölümü
Birinci Dünya Harbi müttefikler aleyhine hızlı inkisaflar kaydettigi sırada Mehmet Resad'in ölümü üzerine tahta gecen Mehmed Vahdeddin, Osmanlı padişahlarının sonuncusudur. Vahdeddin, tahta geçtiği günlerde İngilizler Kudüs'ü almışlar, Irakta da Musul'a kadar ilerlemişlerdi. Bilâhare mağlubiyet katileştiğinden padişahlığının dördüncü ayinin sonunda Mondros mütarekesi imzalanarak harbe son verildi.
Mütarekenin imzası üzerine devleti harbe sokmuş bulunan Ittihad Terakki partisi büyükleri memleketten kaçtıklarından, harbin felâketli neticelerinin tasfiyesi isi Vahdeddin'in omuzlarına kalmıştı. Lâkin Mehmet Vahdeddin, bu kadar ağır yükü kaldıracak ve selâmet yolunu açacak bir şahsiyet olmadıktan başka, milletinin istiklâl azminin neler yapmaya kadir olabileceğini seziü takdir edememesi de kendisini hainlik derecesine bardiracak ağır hatalar islemeye kadar götürdü. Bilhassa Damat Ferit gibi düşmanların her dediğine boyun eğen bir adamı defalarca sadaret makamına getirmesi ve sadrazamı ile birlikte Anadolu'daki millî harekete cephe alması, memleketi kurtarmak için didinen Mustafa Kemal'i idama mahkum eden fetva çıkarttırması affedilir şeyler değildir. Millet en kara günlerini o padişahken yasamış ve vatan toprakları yer yer düşman istilâsına uğramış. Türk tarihinin en kara vesikası olup yalnızca kağıt üzerinde kalan Sevr Muahedesi onun sadrazamı olan Damat Ferit Pasa tarafından imzalanmıştır. Mehmet Vahdeddin düşmanların yaptıklarına seyirci kalır ve katta boyun eğerken Mustafa Kemal önderliğinde Türk milletinin teşkilâtlanması ve silâhlı mücadelesi devam etti. 23 Nisan 1920 de Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılmasıyla millet tam bir hükümete de kavuştu. Güneyde Fransızlarla, doğuda Ermenilerle ve Gürcülerle yapılan çarpışmalar muvaffakiyete ulaştırıldıktan sonra Bati cephesinde Yunanlara karşı daha şiddetle vuruşuldu. İnönü harblerini Sakarya zaferi , onu da Büyük Taarruz takibederek Yunan kuvvetleri ezilip 9 Eylül 1922 de Türk askeri İzmir'e girdi, ve vatan kurtarıldı. İstanbul ve Doğu Trakya'nın kurtarılışı da Mudanya mütarekesi ile temin edildikten sonra 1 Kasım 1922 de Büyük Millet Meclisince saltanat ilga edildiğinden, Vahdeddin'in hükümdarlığı ile birlikte Osmanlı padişahlığı da sona ermiş oldu.
Çocukları: Ulviye Sultan, Sabiha Sultan , Ertuğrul Efendi
(http://tt.baskent.edu..tr)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder