Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

23 Kasım 2009 Pazartesi

SİGARA

Her yıl milyonlarca cana ve milyarlarca lira maddi kayba yol açan sigara

SİGARA
Sigara günümüzde yaygın olarak kağıda sarılarak kullanılan tütün içeren ve genellikle 80-100 mm uzunluk ve 4-8 mm genişliklerinde üretilen keyif verici madde olarak tanımlanır. Yaygın olarak tütün içeren ürün sigara diye adlandırılsa da kenevir içerenlere de aynı isim verilmektedir.
Tarihi
18. yüzyılda Avrupa'ya İspanya yoluyla Amerika kıtasından geldigi sanılmaktadır. İlk yıllarda tütün yaprağına daha sonra da ince kağıda sarılarak içilmeye başlamıştır. Bizet'nin operası Carmen 1830'ların Ispanya'sını anlatır ve oyunun kahramanı Carmen başlarda bir sigara fabrikası işçisidir. Fransa'da ilk sigara fabrikası Fransız devlet tekel şirketi tarafından 1845'de kurulmustur.
İngilizler sigarayla ilk defa Kırım Savaşında (1853 - 1856) Osmanlı askerinlerde görerek tanışmıştır. Osmanlı devleti, devlet gelirlerini artırmak için sigarayı devlet tekeline alınca, sigara üretimiyle uğraşan rum tüccarlar, o zamanlar İngiliz himayesinde olan Mısır'a göç etmiş ve Mısır'da 1880-1915 yılları arasında dev bir sigara endüstrisi oluşmuştur.
Avrupa ve Amerika'da I. ve II. dünya savası yıllarında sigara askerlere genel ihtiyac olarak dağıtılmış, 1965 yılına kadar sigara tüketimi yükseliş eğilimi göstermiş ama zararları hakkında bilinçlenme yayıldıkça tüketim azalmıstır. Gelişmekte olan ülkelerde ise halen sigara tüketimi yükseliş trendindedir.
İmalatı
Sigara tütün harmanı, selüloz bazlı kağıt, kağıdı birleştirmek için kullanılan poli vinül asetat bazlı tutkal ve selüloz asetat bazlı bir filtreden olusur.
Son yıllarda tütün harmanına nikotin oranını artırmak, light sigaralar üretmek, değisik tadlar elde etmek adına bir cok katkı maddesi eklenmektedir. Sigaradaki katkı maddeleri
Zararları
Kısa bir sürede bağımlılık yapan bu maddenin bırakılması zor olan bir maddedir.
Sigara içindeki nikotin'in vucutta bağımlılık yaptığı bilinmektedir. Doğuştan vücutta olan nikotin reseptörler sigara içildikçe artar ve zamanla bunları rahatlatmak için içilen miktarda artmaya başlar. Sigara bırakılınca bu reseptörler rahatsız olur ve bir süre yoksunluk sendromu belirtileri görülür. Ancak zaman ile bu reseptörlerin sayısı azalmaya başlar ve yoksunluk sendromu belirtileri azalır.
Sigara dumanı ağız yoluyla akciğere çekilirken nikotin az da olsa ağızdan ve dilden kana karışmaya başlar. Büyük bir kısmı akciğerde bronşlardan ve broncuklardan kana karışır. Aksondan aksona elektrik yoluyla geçen uyartı, aksondan dentrite kimyasal paketcikler yoluyla geçer. Beyne kadar gelen nikotin bu geçişte bir kimyasal paket olarak geçer ve dentritte uyartıya sebep olur. Bu uyartı sayesinde beyin keyif verici hormonlar üretme emrini verir. Bu sayede sigara keyif vermeye başlar. Aynı keyfi bir daha tatmak isteyen beyin "sigara iç" emrini verir. İnsan emri her yerine getirişinde bağımlılık artar. Artık bir tiryaki olmuşsunuzdur.
Sigara'nın kullanan kişiye ve çevresine verdiği zarar bir çok kanıtla sabittir. Ancak fiziksel bağımlılık bırakmayı zorlaştırır. Yardımcı yöntemler olsa da en etkili bırakma yöntemi kişinin birden bire iradesi ile sigarayı terk etmesidir.
Sigara kullanımı ölümle sonuçlanabilir, ayrıca birçok organ üzerinde ve genel olarak tüm insan vücudunda sistemli zararlara yol açar.
Sigaranın akciğere verdiği zararlardan bir kısmı.
-Solunum rahatsızlıkları
-Amfizem
-Akciğer kanseri
-Kalp ve damar hastalıkları,
-Yüksek kan basıncı
-Damar tıkanıklıkları
-Diş ve dişeti hastalıkları
-Kulak-burun-boğaz rahatsızlıkları
-Gırtlak kanseri
-Beyin hücrelerinde tahribat
-Katarakt riski
-Mide rahatsızlıkları
-Hamilelerde erken ve yetersiz gelişmiş doğum
-Cinsel rahatsızlıklar, iktidarsızlık
-Cildi tahriş ederek hastalıklara sebep olur.
ve diğer birçok kansere yol açar
-Cildin erken yaşlanmasına yol açar
Pasif içicilik
Sigara kullanan kişilerin bulunduğu ortamlarda bulunan kişiler edilgen (pasif) içici olarak adlandırılır ve sigaranın zararlarından bazen içen kişiden daha çok etkilenirler. Bu durumu biraz olsun engellemek için toplu olarak bulunulan yerlerde içen ve içmeyen kişileri ayrı ortamlarda tutmaya yönelik çalışmalar vardır. Örneğin birçok restoranda sigara içilen ve içilmeyen bölümler ayrılır. Toplu taşıma araçları ve bazı kapalı mekanlarda hiç içilmez. Ancak bu önlemlere rağmen sigara açık havada bile içmeyenlere zarar vermekte ve rahatsız etmektedir.Bu yüzden sigara içilen yerlerde bulunmamak lazımdır.
Ekonomi ve Sigara
Hollandada yapılan bir araştırmaya göre obezler ve sigara içenlerin sağlık sistemi açısından daha ekonomik olduğu idda edilmektedir. Sigara içenler ve obezler daha az yaşadığı için kısa dönemde sağlık maliyetleri yüksek olsada uzun dönemde sağlıklı insanlara göre daha az sağlık maliyeti olduğu sonucu çıkmaktadır. Sigara kullanımı ve obezitenin yol açtığı akciğer kanseri gibi hastalıkların tedavilerinin ileri yaşlarda ortaya çıkan alzheimer gibi hastalıklara oranla çok düşük maliyetinin olması sebep olarak gösterilmektedir. Araştırmaya göre Hollanda sağlık sistemi her sigara içen kişi başına 50.000 USD (2007) tasarruf etmektedir.
Sigara İçme Yasağı
65 ülke sigara içimine çeşitli sınırlamalar getirmiştir.
Dünya üzerinde bilinen ilk uygulama 1993 yılında ABD'nin Kaliforniya eyaletinde başlamıştır. Hollanda ve İrlanda'da 1 Ocak 2004, Fransa'da 1 Şubat 2007, İngiltere'de 1 Mayıs 2007, Almanya'da 1 Ocak 2008, İspanya'da 1 Ocak 2006, Norveç'te 1 Haziran 2004, İsveç'te 1 Mayıs 2005 tarihinde kapalı yerlerde sigara içilmesi yasaklanmıştır.Ve son olarak Türkiye'de 3/1/2008 tarihinde kabul edilen "TÜTÜN MAMULLERİNİN ZARARLARININ ÖNLENMESİNE DAİR KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN" 19 Ocak 2008 Cumartesi günü Resmi gazetenin 26761.sayısında yayınlanarak 19 Mayıs 2008 tarihinde yürürlülüğe girmiştir.
"http://tr.wikipedia.org/wiki/Sigara" adresinden alındı.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder