Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

1 Kasım 2009 Pazar

OSMANLI PADİŞAHLARI SULTAN III. OSMAN



III OSMAN
Babası: II Mustafa
Annesi: Sehsuvar Sultan
Doğum Tarihi: Aralık 1698
Vefatı: 30 Ekim 1757
Elli Sekiz yaşında tahta gecen ve kardeşi Birinci Mahmud gibi evlât sahibi olmayan III Osman mütehevvir bir mizaca sahipti. Çabuk kızması ve kuşkulanması dolayısıyla üç senelik saltanatı sırasında yedi sadrazam değişikliği yapmıştır. Bu çabuk kızan padişah bir gün asabi anında sadrazam Hekimoğlu Ali Paşaya <<>> demiş, sadrazam da <<>> cevabini vermişti.
Kısa süren saltanatı sırasında hiçbir harb cereyan etmemiş, iç isleri bakımından da mühim hâdise olmamıştır. Kudretli bir şahsiyete sahip bulunmayan III Osman'ın mühim icraatına da şüphesiz rastlanamaz. Bu padişahın şahsen en göze çarpar icraatı Kehimoğlu Ali Paşayı ve bilhassa Koca Ragip Paşayı sadaret makamına getirmesidir. İnşasına I Mahmud devrinde başlandığı halde, ikmalinin bu padişah zamanında vuku bulması ve vakıflarının tesisi dolayısıyla ismine Nûr-u Osmanî denilen cami, Osmanlı mimarisine Avrupa nın tarzının tesirini gösteren bir örnektir.
Çocukları: Yok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder