Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

1 Kasım 2009 Pazar

OSMANLI PADİŞAHLARI SULTAN II. MUSTAFA



II MUSTAFA
Babası : IV Mehmet
Annesi : Emetullah Rabia Gülnûs Sultan
Doğum Tarihi : 5 Haziran 1664
Vefatı : 8 Ocak 1704
Otuz bir yaşında Padişah olan Mustafa iyi tahsil görmüş ve mükemmel yetişmişti. Gayretli ayni zamanda askeri muvaffakiyetler kazanmayı arzulayan bir insandı. Bu azim ve niyetini devlet adamlarının muhalefetine rağmen ordunun başına gelerek sefere çıkmak suretiyle gösterdi.
Padişahların sefere çıkmasının fazla masrafı mucip olduğunu ifade ederek, kendisini Edirne'de aliykoymak isteyen devlet erkânına Mustafa: "Bana ağırlık ve hazine lâzım değil, mahallinde kuru ekmek yerim, vücudumu din uğruna bez ederim, her ne denli merak arz olunursa sabır-ü tahammül ederim; hizmet-i ibadullah tamama ermeyince seferden dönmem" cevabini vererek sefere çıkma niyetinde ısrar etmişti
Zaten padişah olusunun üçüncü günü çıkardığı Hatt-i Humâyûnda <<>> sözleriyle, büyük isler yapmak azminde olduğunu peşinen açıklamıştı.
Mustafa üçüncü seferinde Avusturya ordusuna kumanda eden Prens Öjens Zenta'da Türk kuvvetlerini acı bir mağlubiyete uğrattı. Zenta'da bircok kumandan ve askerlerle birlikte şehit düsen Sadrazam Elmas Mehmet Paşanın boynundaki mührü hümayun bile düşman eline geçti.
Zenta mağlubiyetinin akabinde sadrazamlık makamına getirilen Köprülü ailesinden Amcazade Hüseyin Pasa 16 yıldan beri devam eden harbi sulha baglamiya çalıştı. Neticede Karlofca muahedesi akdedilerek birçok topraklar düşmanlara terk edildi. Osmanlı imparotorlugundan ilk defa geniş mikyasta toprak koparılması, devletin bir asırdan beri mevcut araziyi muhafaza kudretinin de kalmadığını göstermesi bakımından, Karlofca andlasmasi, imparatorluğun gerileme devrine girişinin en acık vesikasını teşkil eder.
Karlofca muahedesinin imzasını sagliyarak, sulha kavuşturduğu memlekette bir takım düzeltme hareketlerine niyet eden Amcazade Hüseyin Pasa, padişahın hocası Şeyhülislam Feyzullah Efendinin er ise karışması ve usulsüz müdahaleleri yüzünden istifa edince, İkinci Mustafa hayli müşkül hallerle karsılaşmıştır. Feyzullah Efendinin usulsüzlükleri umumi bir memnuniyetsizlik havası doğurduğundan Edirne'de vuku bulan bir askeri ayaklanma neticesinde Feyzulllah Efendi öldürülmüş, padişah da tahttan indirilmiştir.
Çocukları: Murat, Mahmut (padişah olmuştur), Osman (padişah olmuştur), Zeynep Sultan, hasan, Mehmet, Ayşe Sultan, Ahmet, Safiye sultan, Selim, Emine Sultan, Hüseyin, Emetullah Sultan.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder