II ABDÜLHAMİD
Babası: Abdülmecid
Annesi: Tirimüjgan Sultan
Doğum Tarihi: 11 Eylül 1842
Vefatı: 10 Şubat 1918
Meşrutiyeti ilân edeceğine söz verdiğinden V Murad'i müteakip tahta gecirilen II Abdülhamid önceleri hürriyet ve mesrutiyeti sever göründü. Mithat Paşanın gayretleriyle hazirlanan Kanuni Esasi (Anayasa) yi 23 Aralık 1876 da ilân etti. Abdülhamid, Kanuni Esasiye hükümdarlarin meclisi feshetme yetkisini taniyan bir madde koydurdugundan, bilâhara 1877 - 1878 Rus harbini bahane ederek meclisi kapatti. Mithat Paşayı sürdürüp sonra da Taif'de boğdurdu. Böylece yalnız kendi eline kalan memleketi koyu bir istibdatla idare etti.
Abdülhamid devrinde pek karışık siyasi hâdiseler de cereyan etti. Sırbistan ve Karadağ isyanlarını bahane eden Ruslar 1877 de Osmanlı imparatorluğuna harp açtılar. Romanya da Ruslarla ittifak etti. Rus Ordusu Tunayı gecik Bulgaristan'a girdi. Bulgaristan'da Plevne şehrinde Gazi Osman Pasa Ruslara karşı kahramanca dayattı. Plevne'yi toprak tabyalar arkasında aylarca müdafaa etti. Dünyayı kendisine hayran bırakan Gazi Osman Pasa nihayet erzak ve cephanesinin tükenmesi ve etraftan da yardim gelmemesi üzerine çaresiz kalınca Plevneyi çeviren Rus çemberini yarmak istedi. Fakat bu mümkün olmadı. Plevne düşünce Rus ordusu çabucak Edirne ye geldi. Abdülhamit mütareke istedi. bu arada Ruslar (Yeşilköy) Ayastefanos'a kadar ilerlediler. Ayastefanos'ta bir muahede yapıldı. Ayni yıl İngiltere, Avusturya ve Almanyanın tesiriyle Ayastefanos muahedesinin biraz hafifletilmiş sekli olan Berlin muahedesi imzalandı. Balkanlarda geniş topraklar elimizden çıktı. Bu acı hâdiseleri müteakip İngilizler Kıbrıs'ı daha sonra Mısır'ı, Fransızlar Tunus'u işgal etti. 1897 Yunan harbinde de galip geldiğimiz halde büyük devletlerin müdahalesiyle hiçbir menfaat temin edilemedi. Ayrıca Girit de elden gitti. Abdülhamid müstebit ve vehimli bir padişahtı. Memleketi koyu bir istibdatla idare ederken jurnalcilerin söz ve raporlarıyla birçok kimselere sürgünleri boylatıyordu. Gazetelere yoğun bir sansür konmuştu. Buna rağmen hürriyet fikrini öldürmek asla mümkün olmadı. Hür fikirli münevverler Avrupa'ya kaçarak hürriyet mücadelesine memleket sınırları dışında da devam ediyorlardı. Nihayet bu adim fikirli kimseler tarafından kurulan cemiyeti gittikçe gelişerek pek çok taraftarlar kazandı. 1908 yılı temmuzunda hürriyetçilerden Enver ve Niyazi Beyler kendi emirlerindeki kıtalarla Makedonya'da dağa çıktılar. Onu takibenden hâdiseler üzerine Abdülhamid 23 Temmuz 1908 de mesrutiyeti ikinci defa olarak ilân etti.
İkinci meşrutiyet yobaz kimselerin 31 Mart (13 Nisan 1909) hâdisesi denilen ve II Abdülhamid'in perde arkasından idare ettiği sanılan irticai isyan hareketiyle boğulmak istendiyse de , Mahmut Şevket Pasa idaresindeki Hareket Ordusunun İstanbul'a gelerek vaziyete hâkim olmasıyla ikinci meşrutiyet kurtarıldı. Abdülhamid tahttan indirildi.
Çocukları: Ulviye Sultan, Hatice Sultan, Bedreddin Efendi, Samiye Sultan, Mehmet Selim 'Efendi, Zekiye Sultan, Naime Sultan, Abdulkadir Efendi, Ahmet Efendi, Naile Sultan, Burhaneddin Efendi, Ayşe Sultan, Sadiye Sultan, Refia Sultan, Abdurrahim Efendi, Mehmet Abit Efendi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder