Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

1 Kasım 2009 Pazar

OSMANLI PADİŞAHLARI SULTAN III. SELİM



III SELİM
Babası: III.Mustafa
Annesi: Mihrisah Sultan
Doğum Tarihi: 24 Aralık 1761
Vefatı: 28 Temmuz 1807 IV Mustafanin emriyle öldürülmesi
Fransa ihtilâlinin başladığı yıl 28 yaşında bir olarak tahta gecen III Selim acık fikirli bir padişahtı. Şehzadeliği sırasında bile Bati ile alâkadar olan Selim, memlekette büyük isler yapmak istiyordu. Ne yazikki buhranlı bir zamanda padişah olmuştu. Hükümdarlık tahtına oturmadan iki sene önce başlayan Rus ve Avusturya harbi devam etmekteydi. 1791 de Ruslarla Yas muahedeleri akdedilip sulha kavuşulunca, III Selim tasarladığı ıslahatı tatbike girişti. Memlekette düzeltilmesi gereken pek çok is vardı. Lâkin Selim vatan müdafaasını ön plânda tutarak askerlikten ise başladı. Nizami Cedid denilen Avrupa usulünde bir ordu meydana getirdi. Fransa ve İsveç'ten subaylar ve mühendisler getirtti. Evvelce kurulmuş olan Bahriye ve Hendese hane okulları geliştirildi. Yabancı dillerden bilhassa fen ve matematiğe ait kitaplar tercüme edilerek, bunlara göre de dersler verildi. Fransız subayların nezareti altında tersanede yeni gemiler inşa edilip tophanede toplar döküldü. Böylece yeni bir kıyafetle Avrupa tarzında topçu, süvari ve piyade ordusu meydana getirildi.
Üçüncü Selim ıslahat hareketine giriştiği sırada Napolyon Bonepart kumandasındaki Fransız kuvvetleri Mısır'ı istilâya kalktı. Napolyon Mısır'a hâkim olduktan sonra Suriye'ye ilerlemek istedi. Akkâ kalesi önünde Cezzar Ahmet Paşaya yenilince Mısır'a döndü, oradan da Fransa'ya gitti. Bu sırada İngilizler bizimle ittifak etmişlerdi. En nihayet Fransız ordusu Mısır'dan çekilmek ve Fransa'ya dönmek zorunda kaldı.
Bu bâdire atlatıldıktan sonra üçüncü Selim ıslahatına kuvvet vermeye çalıştı. Avrupa'nın önemli merkezlerine daimi elciler tâyin ederek muntazam diplomatik münasebete girişildi.
Türklerin derlenip toplanarak ilerlemesini istemeyen Rusya bahaneler icat ederek hududumuza tecavüzde bulununca, yeni bir harb başladı. Bu arada bir İngiliz filozofu da İstanbul önüne gelerek hükümeti tehdit etmek istedi.
Temiz yürekli, müşfik ruhlu vatansever padişahın yurdu kalkındırmak emeliyle giriştiği ıslahat hareketi birçok geri kafalılar tarafından hezmedilmemis ve içten içe kötü karşılanmıştı. Ordunun Tuna boylarında bulunmasından faydalanan ıslahat aleyhtarları Kabakçı Mustafa isminde birinin idaresinde toplanarak isyan ettiler. III Selim'i Nizam-i Cedidi kaldırmaya zorladılar. Rakik kalpli ve sanatkâr ruhlu padişah âsilere dayatamayarak onların isteklerine boyun eğince; bundan cesaretlenen âsiler padişahı tahttan indirdiler. Yerine Dördüncü Mustafa yi geçirdiler. Bir yıl sonra da Alemdar Mustafa Paşanın sarayı kuşatması sırasında yobaz zümreye dahil kimseler bu kıymetli padişahı öldürdüler.
Çocukları: Yok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder