Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

1 Kasım 2009 Pazar

OSMANLI PADİŞAHLARI SULTAN I. ABDÜLHAMİD



I ABDÜLHAMİD
Babası: III Ahmet
Annesi: Rabia Sultan
Doğum Tarihi: 20 Mart 1725
Vefatı: 7 Nisan 1789
1768 de başlayan harbde üst üste uğranılan mağlûbiyetlerin verdiği teessür dolayısıyla , Sultan Mustafa'nın nüzul isabetiyle ölümü üzerine padişah olan I Abdülhamit zamanında Rus harbi 1774 Küçük Kaynarca muahedesi ile sulhe bağlandı. Fakat bu muahede Osmanlı devletinin imzaladığı en ağır muahedelerden biriydi. Küçük Kaynarca muahedesi gereğince: Kırım'ın istiklâli tanınmış, Ruslar Karadeniz'de donanma bulundurmak hakkini almış, Osmanlı imparatorluğu dahilindeki Ortodoks tebaanın koruyucusu mevkiine geçmişlerdi. Kırım'ın kaybı memlekette çok acı tesir bırakmış, lâkin Müslüman ülkenin kurtarılması bir daha mümkün olmamıştır. Abdülhamid'in saltanatının sonralarına doğru devlet bir harbe daha girmiştir. 1787 de başlayıp 1792 de biten ve Ruslarla birlikte Avusturyalıların da hasmımız olduğu bu harbde, yine peşinen birtakım muvaffakiyetsizliklere uğranılmıştır. Özi kalesinin Rusları eline geçtigi haberi padişaha ulaşınca Abdülhamid teessüründen inme inerek ölmüştür.
Birinci Abdülhamid zamanında iki tane büyük harbe rağmen memleket için hayırlı ve faydalı icraatta da bulunulmuştur.
Çocukları: Makbule, Rabia, Fatma, Murat, Mehmet, Emine,, Hebetullah, Süleyman, Dürrüsehvar, Mustafa(padişah olmuştur), Esma,, Mahmut (padişah olmuştur), Nuster, Mehmet, Ahmet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder