Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

1 Kasım 2009 Pazar

OSMANLI PADİŞAHLARI SULTAN I.AHMED



I AHMET
Babası : Üçüncü Mehmet
Annesi : Handan Sultan
Doğum Tarihi : 18 Nisan 1590
Vefatı : 22 Kasım 1617
Birinci Ahmet 13 yasında bir çocuk olarak tahta çıktığı zaman 1593 yılında Avusturyalılara karşı acilmiş olan harb devam etmekteydi. Avusturyalılar almış oldukları yerlerin bir kısmı da bu padişahın zamanında istirdat edildikten sonra, Osmanlı tarihinde bir dönüm noktası teşkil eden Zitvatorok muahedesi imzalanmıştır. Bundan önce Osmanlı padişahları sulh masası basında istediklerini karşıdaki devlete dikte ettirirdi.
Sadrazam Kuyucu Murat Paşanın Anadolu'daki Celâli isyanlarını bastırması bu devirde hatırlanmalıdır. Evvelce padişahlık babadan büyük oğula geçerdi. Birinci 'Ahmet ise saltanatın, hanedanın en büyük erkek mümessiline geçmesi usulünü ihdas etmiştir. Türk mimarisinin şaheserlerinden İstanbul'daki Sultanahmet camisi de Birinci Ahmet tarafından yaptırılmıştır.
Çocukları : Osman (Padişah olmuştur), Selim, İbrahim (padişah olmuştur), Murat (Padişah olmuştur), Mahmut, Beyazıt, Süleyman, Kasım, Hüseyin, Abide Sultan, Gevher Han Sultan, Ayse Sultan, Atike Sultan, Selim, Hanzade Sultan, Fatma Sultan...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder