Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

1 Kasım 2009 Pazar

OSMANLI PADİŞAHLARI SULTAN II. OSMAN (GENÇ OSMAN)



II.OSMAN (genç osman)
Babası : Birinci Ahmet
Annesi : Mahfiruz Sultan
Doğum Tarihi : 3 Kasım 1604
Vefatı : 20 Mayıs 1622 Yedikule zindanında öldürülmüştür.
Duraklama devrindeki padişahların en uyanıklarından olan Sultan Osman pek genç yasta tahta geçmesine rağmen mühim isler başarmak isteyen bir hükümdardır. Ondan önceki padişahlar Türk olmayan cariyelerle evlendikleri halde, İkinci Osman kendisine es olarak Türk kızlarını seçmek, cariye istihdam etmemek bakımından milliyetçi bir düşünceye sahip olduğunu göstermiş, kadınlara yüz vermeyerek onlara âlet olmaması bakımından da gene seleflerinden ayrılmıştır. İkinci Osman tahta geçtiği günden itibaren ordunun düzensizliğinin farkına varmış, memleket içindeki inzibatsızlığın ve harplerdeki muvaffakiyetsizliğin sebebinin ordunun bozukluğundan ileri geldiğine kanaat getirmişti. Ordu başına gelerek Lehist'a karşı yaptığı seferde Hotin kalesini kuşattı sırada bilhassa yeniçerilerin itaatsizlikleri yüzünden kale alınamayınca bu kanaati kuvvet kesbetti.
Düzeni bozuk disiplinsiz ordu ile bir şey yapılamıyacağını hesaba katarak yeniçerileri kaldırmaya karar verdi. Bunun için , hacca gitmek bahanesi ile yola çıkıp Mısır ve Anadolu'dan asker toplayarak yeniçerileri temizlemek istedi. Lâkin gençliği ve tecrübesizliği dolayısı ile yeniçeriler niyetini anladılar. Neticede yeniçeriler ayaklanarak genç padişahı tahttan indirdiler, tahkirlerde Yedikule'ye götürerek hapsettiler ve bu padişahı orada haince öldürdüler.
Çocukları : Mustafa, Zeynep Sultan, Ömer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder