Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

1 Kasım 2009 Pazar

OSMANLI PADİŞAHLARI SULTAN IV.MEHMED



IV. MEHMED
Babası : Sultan İbrahim
Annesi : Hatice Turhan Sultan
Doğum Tarihi : 1 Ocak 1642
Vefatı : 6 Ocak 1693
Osmanlı Padişahlarının en küçük yasta tahta geceni olan 4. Mehmed'in saltanatının ilk yılları pek karışık hadiselerle dolu geçmiştir. Bu arada küçük padişahın annesi Turhan Sultan'ın en mühim icraatı Köprülü Mehmet Paşayı sadrazam yapmasıdır. Böylece Dördüncü Mehmed'in devri saltanatında muvaffakiyetlere sahne olan sayfalar açılmıştır.
Köprülü Mehmet Pasa Anadolu'daki Celâlilerin kökünü kazıdı. Venediklileri Çanakkale boğazından uzaklaştırarak Girit'e yardim imkanı sağladı. Onun yerine sadrazam olan oğlu Fazıl Ahmet Pasa Avusturya'ya sefer yaparak Uyvar'ı zaptetti. Girit muharebelerini sona erdirerek adayi 1669 da Türklere kazandirdi. Lehistan'a karsi acilan harbde kazanılan zaferler neticesinde Osmanlı siniri Podola'da en geniş haddine ulaştı. Lehistan seferine bir aralık padişah da iştirak etti.
Ava çok meraklı olan ve bu yüzden Avcı Sultan Mehmetd diye iz bırakan 4. Mehmed Köprülüler sayesinde rahat ederek av merakini tatmine devam ettiği için Köprülü Mehmed Paşanın damadı Merzifonlu Kara Mustafa paşayı sadrazam yapmıştı. Yegâne kusuru ihtiras noktasında toplanan, fakat aslında değerli bir adamı olan Merzifonlu Kara Mustafa Pasa, Avusturya'ya karsı 1683 yılında açtırdığı harbde, Viyana kusatmasiyle meşhurdur.
Viyana kuşatması mağlûbiyetle neticelenince, bozgunlar birbirini takibetmistir. Muharebe edilen devlet önce bir tane iken bilâhare düşman şayisi artar ve mağlubiyetler tedavi ederken 4.Mehmed muharebe durumunu düzeltecek tesirli bir icraatta bulunmamış ve neticede tahttan indirilmiştir.
Çocukları: Ahmet(padişah olmuştur), Mustafa (padişah olmuştur), Hatice Sultan, Fatma Sultan , Ümmügül Sultan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder