Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

1 Kasım 2009 Pazar

OSMANLI PADİŞAHLARI SULTAN İBRAHİM



SULTAN İBRAHİM
Babası: Birinci Ahmet
Annesi: Kösem Sultan (Mahpeyker)
Doğum Tarihi: 4Kasim 1615
Vefatı: 18 Ağustos 1648 'de boğularak öldürülmesi
Sarayda senelerce kapalı vaziyette kaldığı ve hattâ öldürülme korkuları geçirdiği için Sultan Ibrahimin sinirleri bozulmuştu. Amcası Mustafa gibi deli değilse de asabi mizaçlı, çabuk kızar ve inanilmiyacak bâzi seylere kolaylikla inanirdi. Onun bu hali, mühim icraatta bulunmasina mani idi.
Sultan İbrahim kadına çok olduğundan bu yüzden müthiş israflar yapılıyor, rüşvet ve suistimaller birbirini takip ediyordu. Halktan samur ve amber vergisi diye para toplanacak kadar israfta ileri gidildi. bu müsrif Padişah, az hediye getirdi diye ehliyetli bazı devlet adamlarının öldürülmesi için ermişler bile vermiştir. Zamanında kıymetli devlet adamlarda işbasına gelmedi.
Sultan İbrahim devrinin en mühim hadisesi 1645 yılında Girit muharebelerinin başlamasıdır. Girit harbine, içinde padişahın cariyeleri bulunan bir gemiye Venediklilerin tecavüzü sebebe olmuştu. Osmanlı tarihinde en uzun süren harb budur. 1645 yılında başlayan Girit harbi 25 sene devam ederek ancak 1669 da sona erdirilmiştir.
Çocukları:Mehmet (padişah olmuştur), Süleyman (Padişah olmuştur, Orhan, Ahmet (Padişah olmuştur, Selim, Beyhan Sultan, Ayşe Sultan, Cihangir, Murat, Atike Sultan, Gevher Han Sultan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder