Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

1 Kasım 2009 Pazar

OSMANLI PADİŞAHLARI KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN



KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN
Babası : Yavuz Selim
Annesi : Hafsa Hatun
Doğum Tarihi : 1495
Vefatı : 6/7 Eylül 1566 gecesi
Kanuni Sultan Süleyman'ın 1520 den 1566 ya kadar devam eden saltanat devri Osmanlı İmparatorluğunun her bakımdan en kuvvetli ve yüksek devridir. Kendisinden önceki padişahlardan bazılarının ortaya koymuş oldukları kanunları toplayıp bunların üzerine yenileri ekleyen Sultan Süleyman, bir kanun vâzii olması bakımından * Kanuni * diye anılır. Kendisi umumiyetle âdil bir padişah olarak da tanılır. Kanuni Süleyman padişah iken birçok zaferler kazanılmış ve bu zaferler neticesinde Asya, Avrupa ve Afrika da geniş ülkeler imparatorluk topraklarına ilâve edilmiştir. Padişahın bizzat kendisi on üç defa sefere çıkmıştır. ayrıca meşhur kumandan ve amiraller idaresinde yapılan harblerle kazanılan zaferlerin sayısı artmış, bununla ilgili olarak Osmanlı İmparatorluğunun arazisi büyümüştür.
Orta Avrupa'nın kuvvetli bir olan Macar krallığı 1526 yılında Mohaç meydan muharebesiyle yere serilmiş ve toprakları en nihayet bir vilâyetimiz haline gelmiştir. O devir Avrupa'nın en kuvvetli devleti olan Alman - Avusturya hükümeti uğradığı mağlubiyetler sonunda Osmanlı İmparatorluğuna vergi verir duruma girmiştir. Barbaros Hayrettin gibi dünyaca meşhur bir kaptanın idaresindeki Türk donanması Akdeniz'i bir Türk gölü vaziyetine sokmuştur. Osmanlı devleti en zengin durumuna da Kanuni devrinde yükselmiştir. Onun için bir dosta yardim ve lütuf gayesiyle 1535 yılında Fransızlara kapitülasyon hakki tanınmasında, yani ticari imtiyazlar bağışlanmasında bir beis görülmemiştir. Kanuni Süleyman âlim ve sairleri koruyan bir insandı da. Onun için , gerek hükümdarın koruması sebebiyle, gerekse imparatorluğun ilerleyiş ve yükselişiyle mütenasibin Kanuni zamanında şöhretli âlim ve sanatkârlar yetişmiştir. Mimar Sinan gibi dehayı bas mimar tâyin eden Kanuni, onun, dünyaca meşhur abideler meydana getirmesine âmil olmuştur.
Kanuni Sultan Süleyman'ın zaferleri kazanan muktedir bir kumandan olusu, değerli kimseleri işbaşına getirerek kabiliyetleri kıymetlendiren bir devlet adamı ve iyi teşkilâtçı bulunuşu, saltanatı boyunca cereyan eden icraatında devamlı şekilde göze çarpar.
Çocukları : Abdullah, Murat, Mehmet, Selim (Padişah olmuştur), Cihangir, Mustafa, Beyazıt, Mihrimah Sultan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder