Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

1 Kasım 2009 Pazar

OSMANLI PADİŞAHI YAVUZ SULTAN SELİM



YAVUZ SULTAN SELİM
Babası : İkinci Beyazıt
Annesi : Ayşe Hatun
Doğum Tarihi : 1470
Vefatı : 22 Eylül 1520
Babasını kuvvet kullanarak tahttan feragate zorlamak suretiyle padişah olan Selim, Osmanlı hükümdarlarının en şiddetlilerindendir. Bu şiddetini umumiyle devlet otoritesi ve saltanatının kudreti uğranı kullanmıştır. Kardeşleri Korkut ile Ahmed'i berataraf edip saltanatında rakipsiz kalınca büyük isler başarmaya teşebbüs etmiştir. Yavuz un ilk büyük icraatı siilik yoluyla Anadolu'yu içten fethetmeye çalışan Iran sahi İsmail Safari'nin bu hareketini önlemek üzere tedbir alması ve İran'a sefere çıkmasıdır. 1514 yılı ağustosunda İsmail Safav'vi Caldiran'da büyük malubiyete uğratmak suretiyle Safavi tehlikesini durdurmuştur. Doğu Anadolu toprakları Osmanlı idaresine geçmiş ve Anadolu'nun Türk birliği böylece Yavuz Selim devrinde tahakkuk etmiştir.
Güney sınırlarında Osmanlı devleti için bir tehdit ve tehlike kaynağı olan Mısır kölemenlerine karsı yaptığı seferde ise; 1516 ağustosunda Mercidabik, 1517 ocak ayında da Ridaniye zaferlerini kazanarak Kölemen devletine nihayet vermiş bu suretle Mısır, Suriye, Filistin ve Hicaz toprakları Osmanlılara geçmiş, ayrıca Halifelik de Osmanlı padişahlarına intikal etmiştir.
Çocukları : Süleyman (padişah olmuştur) Hatice Sultan, Fatma Sultan, Hafsa Sultan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder