Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

1 Kasım 2009 Pazar

OSMANLI PADİŞAHLARI FATİH SULTAN MEHMED



FATİH SULTAN MEHMED
Babası : İkinci Murat
Annesi : Alime Hatun (Halime)
Doğum Tarihi : 1432
Vefatı : 3 Mayis 1481
Fatih Sultan Mehmed'in otuz yıllık saltanatı hemen bastan basa mühim icraatla dolu gecen hareketli bir devirdir. İlk defa İstanbul fethi gibi mühim bir is başarılarak bin yıllık Bizans imparatorluğuna nihayet verilmiştir Böylece orta cağ kapanarak yeni cağ açılmıştır. İstanbul'un fethinden sonra Asya ve Avrupa topraklarında yeni ülkeler zaptı isine devam edilmiş ve Fatih Sultan Mehmed saltanatı boyunda 2 İmparatorluk, 4 Krallık, 6 Prenslik, 5 dükalik olmak üzere 17 Devlet fethetmiştir. Anadolu'da Isfendiyar oğulları arazisi, Karaman oğulları topraklarinin tamamı denecek kadar büyük kısmi Trabzon Rum imparatorluğuna bağlı topraklar, Erzincan ve yöresi, Avrupa cihetinde : mora, Arnavutluk, Belgrad, hariç olmak üzere Sırbistan'ın tamamı zap edilmiş, Eflak kati olarak Osmanlı himayesine alinmiş, Kirim hanlığıda Osmanlılara bağlanmıştır. Ömrünün ekseri kısmini harb meydanlarında dolduran Fatih'in İstanbul'un zaptından başka yaptığı muharebelerin en önemlisi Otluk belinde Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'la karsılaşmasıdır. Sırbistan muharebeleri de hayli çetin olmuş, bunların birisinde Fatih yaralanmıştır.
İstanbul'u Türk milletine kazandıran büyük Garip'in harb hareketlerinden başka mühim icraatı arasında ilim ve sanata kıymet vermesini be bundan dolayı âlim ve sanatkâr korumasını da zikretmek gerekir. İstanbul'un fethim müteakip kurulan Fatih Medresesi ile ilk Türk üniversitesinin temeli atılmıştır. Fatih, fikir ve vicdan hürriyetine yer vermesiyle de nazari dikkati çeken bir hükümdardır. Italyada Centilo Bellini ismindeki ressamı getirerek resmini yaptırması on besinci asır gibi taassubun hayli fazla olduğu bir devirde yasamasına rağmen, Fatih'in sahsan ne kadar tolerans sahibi olduğunu gösterir.
Çocukları : Beyazıt, Cem, Mustafa, Gevher Sultan
Harbleri : Karaman oğulları ile harb (1451), İstanbul un fethi (6 Nisan - 29 Mayıs 1453), birinci Sırbistan seferi (1454), ......

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder