Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

1 Kasım 2009 Pazar

OSMANLI PADİŞAHLARI SULTAN II.MURAD



II.MURAD
Babası : Çelebi Mehmet
Annesi : Emine Hatun
Doğum Tarihi : 1402
Vefatı : 3 Şubat 1451
Tahta geçtiği zaman amcası Mustafa Celebinin sonrada kardeşi Küçük Mustafa Celebinin isyanları ile karşılasan İkinci Murad, bu gaileleri ortadan kaldırdıktan sonra, Anadolu ve Rumeli hudutlarındaki tecavüzleri önlemiyle, yani zamanda yeni topraklar ilhakına muvaffak olmuştur.
İkinci Murad, amcası Mustafa Celebinin isyanını bastırınca, onu destekliden Bizans tan hınç almak için İstanbul'u kuşatmıştır. Tahliye atlatmak isteyen Bizanslılar bu defa Karaman ve Germiyan oğullarıyla birlikte Şehzade (Celebi Mehmet'in küçük oğlu) Mustafa'nın isyanını temin etmişlerdir. Murad Bizans'ın kuşatılmasından vazgeçip asi kardeşinin çıkardığı gaileyi ortadan kaldırdıktan başka Karaman ülkesi hariç diğer Anadolu beyliklerini Osmanlı idaresinde birleştirmiştir. İkinci Murat Anadolu tarafında en çok Karaman oğullarıyla, Rumeli cihetinde ise bilhassa Macarlarla harbler etmiştir. Sırpların itaati temin olunduktan sonra Macarlar üzerine asker sevk edilmiştir. Lakin bu arada Erdel voyvodası Hunyadi Yanos'a birkaç defa yenildiğinden Macar kiralı Ladislas ile on senelik sulhu tazammum eden Segedin muahedesi imzalanmıştır. Fakat Macarlar kısa zamanda muahedeyi bozup tecavüze kalkışmışlardır. Macar ve müttefiklerinin ordusu Varna meydan muharebesinde mağlup edilmiş, beş yıl sonra gene Macarların önderlik ederek etraflarına topladıkları müttefikleriyle birlikte yaptıkları tecavüz de İkinci Kosova meydan muharebesinde iyice ezilmiş, böylece Balkanlardaki Türk hakimiyeti kat edilmiştir.
İkinci Murad zamanının dikkate değer hadiselerinden birisi de, Murad'in Macarlarla Segedin sulh muahedesinin ektini müteakip 14 yasındaki oğlu Mehmet lehine tahtan feragatidir. Lakin Osmanlı tahtına küçük bir çocuğun çıkmasından cesaretlenen Macarlar sulhu bozarak çok kalabalık bir haçlı küvetiyle tecavüze kalktıklarından, Murad, ikinci defa devletin basına geçmiştir.1444
Çocuklari : Ahmet Çelebi, Alaaddin Çelebi, Ahmet Çelebi, Mehmet Çelebi (padişah olmuştur), Alaaddin Çelebi
Harbleri : Amcası Mustafa Çelebi ile mücadelesi (1422), İstanbul'un kuşatılması (1422) , Candaroğlu Isfendiyar Beyle mücadele (1424), Selanik kuşatılması ve zaptı, Venediklilere karsı Gelibolu zaferi (1430), Karaman oğlu ile harb (1435), Sırbistan ve Eflak seferi (1435 - 1436) , Macarlar ve müttefikleriyle harbler (1441 - 1444), Varna meydan muharebesi (10 Kasım 1444), Arnavutluk harekatı (1447), ikinci Kosova meydan muharebesi (17-19 Ekim 1449).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder