Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

1 Kasım 2009 Pazar

OSMANLI PADİŞAHLARI SULTAN ÇELEBİ MEHMET



ÇELEBİ MEHMET
Babası : Yıldırım Beyazıt
Annesi : Devlet Hatun
Doğum Tarihi : 1387
Vefatı : Mayıs 1421
1402 Ankara mağlubiyetinden 1413 yılına kadar süren saltanat kavgalarında galip çıkarak 1413 yılında Osmanlı ülkesine tek basına hakim olmuştur. Kardeşleriyle yaptığı mücadeleden galip çıkarak Osmanlı tahtına tek basına oturan Celebi Mehmet, Osmanlı devletinin ikinci kurucusu sayılmaya hak kazanmış bir hükümdardır. Zira, Timur darbesinden sonra devletin birliğini yeniden tesis eden odur. Fetret devrindeki mücadelesi esnasında, Anadolu'da Tosya, Çankırı ve Kalecik'i istirdat etmiştir. Tek basına padişah olunca da , Samsun ve etrafını , ayrıca İzmir Beyi Cünceyd'in elinden İzmir'i almış, Karaman Oğullarını da yenerek Akşehir, Beyşehir, Seydişehir'i Osmanlı ülkesine bağlamıştır. Rumeli'de ise elden çıkan toprakların bir kısmını istirdada muvaffak olduktan başka, ayrıca Arnavutluğa ve Eflak islerine karısan Macarlara akıncılar bile göndermiştir. Celebi Mehmet bunlardan başka Şeyh Bedreddin Simav ve Şehzade Mustafa Celebi meseleleriyle de uğraşmak zoruna kalmıştır. Cemiyetin nizamini sarsıcı fikirleriyle etrafına bir sürü müride topladıktan sonra isyan eden Şeyh Bedreddin'in isyanını bastırıp taraftarlarını ortadan kaldıran, ayni zamanda devletin birliğini parçalayıcı bir tehlike halinde saltanat davasına kalkan Şehzade Mustafa isyanını yatıştıran Celebi Mehmet, pek dağdağalı gecen saltanat sırasında, Osmanlı devletini hemen hemen babasının zamanındaki durumuna geçirmeye muvaffak olmuş dirayetli bir hükümdardır.
Çocukları: Mahmut, Yusuf, Ahmet, Murat (padişah olmuştur) Mustafa, Kasım, Selçuk Sultan, ayrıca ismi bilinmeyen iki kızı
Harbleri: İzmir oğlu Cüneyt Beyle mücadele (1414) , Karaman oğlu ile harb (1415), Venedikliler ile deniz harbi (1415), Eflak voyvodası Mirce ile mücadele (1416), Candan oğulları ile mücadele (1416 - 1417), Seyd Bedrettin Simav ve müridlerinin isyanlarının bastırılması (1420), Şehzade Mustafa isyanı ve bununla mücadele (1420- 1421)
Muahedeleri: Çelebi Mehmet ile Karaman oğlu ikini Mehmet beyin Süleyman Çelebiye karsı ittifak muahedesi (1406) . Musa Çelebiye karsı, imparator ikinci Manuel ile Celebi Mehmet'in ittifak muahedesi (1410), Celebi Mehmet'in İkinci Manuel ile ittifakını tekid ve yenilemesi (1413), Ragüza cumhuriyeti ile himaye anlasmasinin yenilenmesi (1414), Karaman oğullarının Osmanlılara yardımına dair muahede (1415), Venedikliler ile sulh muahedesi (1416) . Eflak voyvodası Mirca'nin vergi vereceğine dair muahede (1416) Bizans impararatoru ile şehzade Mustafa hakkında anlaşma(1419)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder