Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

1 Kasım 2009 Pazar

OSMANLI PADİŞAHLARI SULTAN I.BEYAZİD



SULTAN I.BEYAZİD
Babası : Murat Hüdavendigâr
Annesi : Gülçicek Hatun
Doğum Tarihi : 1360
Vefati : 8 Mart 1403
Babası Birinci Murad'in 1386 da Karamanoğlu Alâattin Ali Beyle yaptığı Konya muharebesinde Rumeli askerine kumanda ettiği sırada harbdeki sürat ve celâdetinden dolayı "Yıldırım" unvanı verilmiş olan Beyazid, Osmanlı padişahlarının en mühimlerinden biridir. Devlet, daha kuruluş devresinde olduğu halde, Beyazid'ın on üç yıllık saltanatı sırasında yapılan fütuhatın genişliği ve Anadolu Türklüğünün bir bayrak altında toplanması gayretlerini bilhassa nazari dikkati çeker. Kosova meydan muharebesini müteakiü hobin meyvelerini toplamak üzere Rumeli'de yapılan harekât neticesi: Sırplar Osmanlı himayesini tanımışlar, 1393 yılında da Bulgar devletine nihayet verildiğinden, Rumeli'dendi Türk nüfuz ve hâkimiyeti hayli kuvvetlenmiştir.
Yıldırım Beyazid'ın fütûhata müstenit icraaatının mühim kısmi bilhassa Anadolu cihetinde toplanmıştır. Saltanatının ikinci yılı zarfında Saruhan, Aydın , Germiyan ve Menteşe Türk beylikleri toprakları Osmanlılara katılmıştır. Daha sonra Kastamonu Beyliği ile Sivas ve Kayseri bölgesi hâkimi Kadi Burhaneddin hükümeti arazisi de zaptedilmistir. Anadolu beyliklerinin en kuvvetlisi olan Karaman oğullarıyla da muharebeler yapılmış, en sonunda 1397 de bu beyliğe de nihayet verilmiştir. Beyazid'in Anadolu harekâtında gözettiği gaye, kuru bir fütuhat hırsından ibaret olmayıp, Osmanlı devletinin temelini teşkil eden Anadolu Türklüğünü bir bayrak altında birleştirmek noktasında toplanıyordu.
Yıldırım Beyazid yalnızca Anadolu'da meşgul olmadı. Yıldırım unvanına uygun bir süratle icabettikse bir Rumeli bir Anadolu'da göründü. İstanbul'u da üç defa kuşattı. Son İstanbul kuşatması sırasında Karadeniz boğazını kontrol altında bulundurmak gayesiyle boğazdaki Anadolu Hisarını inşa ettirdi.
Türklerin Rumeli'de Macar hudutlarına dayandığını gören Macar kralı Zigismund'un ugrasmalariyle on beş kadar Avrupalı milletin askerlerinden mütesekkil büyük bir haçlı ordusu hazırlandı. Türk hududunu asıp tecavüze gecen haclıları Yıldırım Beyazid Nigbolu'da 25 Eylül 1396'da müthiş bir mağlûbiyete uğrattı.
Ünlü ve cesur padişah Yıldırım Beyazid Anadolu ve Rumeli'de zaferler kazanırken Osmanlı Türklüğü için doğudan bir tehlike belirdi. Timur'dan ibaret olan bu müthiş tehlike adım adım ilerlediğinden, Beyazıt bunu önlemek üzere 1402 temmuzunda Ankara'da Timur'la karsılaştı. Ankara harbi Beyazid'in mağlubiyetiyle son buldu. Timur Anadolu'yu baştanbaşa çiğnediğinden Osmanlı devleti yıkılma tehlikesi atlattı.
Çocukları : Ertuğrul, Süleyman 8saltanat kavgasına karışmıştır), Musa(saltanat kavgasına karışmıştır), Isa (saltanat kavgasına karışmıştır), Mehmet(padişah olmuştur), Mustafa (saltanat davasında bulunmuştur) Kasım, Fatma
Harbleri : Saruhan, Aydın, Germiyan ve Menteşe Beyliklerinin zaptı(1390), İstanbul'un ilk kuşatması(1391), Kastamonu Beyliğinin zaptı(1392), Amasya ve civarının zaptı(1393), Bulgar devletine nihayet verilmesi(1393), Eflâk ve Arnavutluk Akını(1396-1397), Nigbolu meydan muharebesi (25 Eylül1396), Karaman oğullarıyla Akçay muharebesi(1397), Kadi Burhaneddin hükümeti topraklarinin alınması(1398), Timur'un Sivas zaptı(1400), Beyazid'in Erzincan'a girmesi(1401) , Ankara meydan muharebesi(1402)
Muahedeleri: Sırp prensi Stefan(etiyen) Lazarovic'in Osmanlı himayesini tanıdığına dair muahede(1389, Bizans İmparatoru Besinci Yuannis ve oğlu ikinci Manuel'in Osmanlılara haraç ve vergi vereceğine dair muahede(1390), Karaman oğullarıyla Osmanlı - Karaman sınırlarına dair sulh muahedesi(1390) Bizanslılar ile İstanbul'da Türkler için birtakım haklar tanındığına dair muahede(1391), Eflak Beyi MircaÄnin Osmanlı himayesin tanıdığına dair muahede(1397)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder