Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

1 Kasım 2009 Pazar

OSMANLI PADİŞAHLARI SULTAN I.MURAT



I MURAT
Babası : Orhan Gazi
Annesi : Nilüfer Hatun
Dogum Tarihi : 1326
Vefati : 1409
Osmanlı tarihininlerinin "Hüdavendigar" diye lâkaplandirlari Birinci Murat, Osmanlı devletinin gelişmesi uğrunda mühim hizmetler yapmış, gerek kendisinin , gerekse Lala Şahin Pasa, Hacı Il Bey ve Evrenos Beylerin gayretleriyle fütuhat sahasını süratle genişletmiştir. Hac Il Beyin Edirne yakınında bir baskın hareketiyle 1363 yılında Sırp Sindiği zaferini kazanması, Türklerin Balkanlarda ilerleyip yerleşmesi için ilk merhalenin asılmasını temin etmiştir. Sonra devlet merkezi Bursa'dan Edirne'ye nakledilmiştir. Birinci Murat Balkan fütuhatına muntazam bir plân dahilinde devam ederek Bulgaristan ile Sırbistan'ın bir kısmini Türklere kazandırmıştır.
Hac Il Beyin Edirne yakininda bir baskin hareketiyle 1363 yilinda Sirp Sindigi zaferini kazanmasi, Türklerin Balkanlarda ilerleyip yerlesmesi icin ilk merhalenin asilmasini temin etmistir. Sonra devlet merkezi Bursa'dan Edirne'ye nakledilmistir. Birinci Murat Balkan fütuhatina muntazam bir plân dahilinde devam ederek Bulgaristan ile Sirbistan'in bir kismini Türklere kazandirmistir. Murat Hüdavendigâr Rumeli gütuhatindan baska Anadolu'da Osmanli ülkesinin genislemesine önem vermistir. Bu arada Germiyan ve Hamit ogullarinin arazisinden hayli topraklar Osmanlilara katilmistir. Ilk Osmanli - Karaman harbi de Birinci Murat zamaninda cereyan etmistir.
Murat Hüdavendigâr Rumeli gütuhatindan başka Anadolu'da Osmanlı ülkesinin genişlemesine önem vermiştir. Bu arada Germiyan ve Hamit oğullarının arazisinden hayli topraklar Osmanlılara katılmıştır. İlk Osmanlı - Karaman harbi de Birinci Murat zamanında cereyan etmiştir.
Osmanlıların gittikçe kuvvetlenerek büyümesi Balkanlı Hıristiyanları endişeye sevkettiğinden Sırp, Bulgar, Bosnalı, Macar, Ulah, Arnavut kuvvetleri müştereken harekete geçmişlerdir. Murat bu hali kuvvetini 1389 yılında Kosova meydan muharebesinde kat'i bir mağlûbiyete uğratarak, Türklerin Balkanlarda bir kaç asır yerleşmesini temin etmiştir. Birinci Murat, yalnızca gerih hareketleriyle meşgul olmamış, ayrıca devletin teşkilâtlanmasına da himmet etmiştir. Yeni zapt edilen ülkelerdeki Hıristiyan çocukları toplayarak Türk - İslam terbiyesi verilip hususi şekilde askerlik için yetiştirilmek suretiyle, Osmanlı devletinde muntazam ve daimi bir asker sistemi olan "Kapıkulu askeri teşkilâtı" kurulmuştur. Osmanlı askeri arasında önemli bir mevkii olan yeniçerilik böylece doğmuştur. İlk Kadıaskerlik (Kazasker) makamı ile Veziriâzamlık makamı da I.Murat zamanında ihdas etmiştir.
Çocukları : Savcı Bey, Beyazıt Bey(padişah olmuştur), Yakup Bey, İbrahim Bey, Sultan Hatun (Nefise Hatun)
Harbleri : Ereğlinin alınması, Ankara'nın kat'i işgal ve ilhakı(1360), Dimetoka, Babaeski, Lüleburgaz'ın alınması, Edirne'nin fethi(1361), Sırp Sindiği savaşı (1363), Sultan Murat, Evrenos Bey, Timurtas Pasa ve Lala Şahin Pasa tarafından yapılan Rumeli fütuhatı (1366-1367), Kara Timurtas Paşanın Arnavutluk Akını (1883 - 1385), İlk Osmanlı - Karaman harbi(1386, Plosnik bozgunu (1387), Bulgaristan'ın işgalinin tamamlanması (1388), Kosova savaşı (Haziran 1389)
Muahedeleri : Bizanslılar ile Osmanlıların Rumeli fütuhadinin tanındığına dair muahede(1363), Ragüza (Dubrovnik) cumhuriyeti ile ticaret ve himaye muahedesi(1365), Sırp krallığının yıllık haraca bağlanması hakkında muahede(1376), Bizanslıların Osmanlılara vergi ve asker vermeleri hakkında muahede(1379), Karaman oğulları ile sulh muahedesi(1386)
(http://baskent.edu..tr)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder