Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

1 Kasım 2009 Pazar

OSMANLI PADİŞAHLARI SULTAN ORHAN GAZİ



ORHAN GAZİ
Babası : Osman Bey
Annesi : Mal Hatun
Doğum Tarihi : 1288
Vefatı : 1360
Osmanlı devletinin ikinci hükümdarı olan Orhan Bey zamanı, devletin tam mânasıyla kurulup ortaya cima ve teşkilâtlanma devridir. Pürüzsüz ve kat'i istiklâl de Orhan bey zamanında tahakkuk etmiştir.
İyi bir asker ve kudretli bir devlet adamı olan Orhan Bey, Osmanlı Beyliğinin topraklarını genişletme isini babasının bırakmış olduğu yerden devam etmiş, mühim isler yaparken devamlı şekilde bilgin, kumandan ve teşkilâtçı insanlardan faydalanmayı gözetmiştir. Vezir Alâaddin Pasa, Candarlı Kara Halil, Hacı Bey Evrenos Bey bunların en mühimleridir.
Bursa zaptedicince devlet merkezi Bursa'ya taşınmıştır. İstiklâl alâmetlerinden biri sayılan hutbe Osman Gazi zamanında okunmuşsa da para basılmamıştı. İlk Osmanlı parasının 1327 yılında Orhan Gazi zamanında Bursa'da basılması, tam istiklâlin de onun devrine isabetini gösterir.
Osman Bey sağken bile aşiret teşkilatından devlet teşkilâtına geçme ihtiyacı kendini göstermişti. Orhan Bey, Osmanlı devletinin nüve teşkilâtını kurarken, ilk olarak asker isini ele aldı. Osmanlılarda ilk muntazam askeri teşkilât Vezir Alâaddin Pasa ile Candarlı Kara Halil'in gayretleri ile "Yaya" adiyle piyade "Müsellem" adiyle de süvari askeri meydana getirilmek suretiyle kurulmuş oldu. Asker isinden başka arazi rejimi de düzene kondu. Bâzı yeni nizamlar tesis edildi.
Orhan bey mütemadi askeri hareketlerle ülkesini büyülttü. Yani yeni topraklar zaptetti. Bizans imparatoru Üçüncü Andronikos'u Maltepe'de yendi. Bu muvaffakiyetinin arkasından İznik de zaptedirdi. Bizanslıların İznik, İzmit gibi mühim şehirleri elden gidip, Türkler Boğaziçi'ne yaklaşırken Bizans imparatoru Türklerle sulh yapmak için kızı Teodora'yi Orhan beye verdi.
Osman Gazi zamanı ile Orhan Gazi'nin ilk devirlerinde umumiyetle Bizanslıların aleyhine genişlemekteydi. Halbuki 1336 yılını takibenden senelerde Osmanlılar gibi Türk olan Karası beyliğinin toprakları ele geçirildi. Böylece ülke genişlerken Osmanlı idaresindeki Türk nüfusu da artışlar kaydetti. Orhan Gazi devrindeki en mühim hâdise ve icraatın biriside Türklerin Rumeli'ye geç işidir. Orhan beyin oğlu Süleyman Pasa 1354 de emrindeki kuvvetlerle Çanakkale boğazından karsı yakaya gelerek Gelibolu'yu sonra Bolayir, Tekirdağ, Malkara, Hayran bolu ve Keşan'ı zaptetmişlerdir.
Çocukları: Süleyman Paşa, Kasım Bey, Murat Bey (padişah olmuştur), Halil Bey, İbrahim Bey, Fatma
Harbleri: Bursa'nın Fethi(1326), Maltepe zaferi(1329), İznik'in fethi(1330), Karası Beyliğinin işgal ve ilhakı (1336-1347) , İzmit'in fethi(1337), Üsküdar ve Kadiköyün zaptı (1352), Ankara'nın ilk işgali(1354), Rumeli'ye geciş (1354), Şehzade Süleyman Paşanın Trakya fütuhatı (1356-1358)
Muahedeleri: Bizanslılar ile İznik'in Osmanlılara terkine dair anlaşma(1330), Bizanslılar ile dostluk anlaşması (1346)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder