Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

1 Kasım 2009 Pazar

OSMANLI PADİŞAHLARI SULTAN OSMAN GAZİ


OSMAN GAZİ
Babası: Ertuğrul Bey
Annesi: (Adı bilinmiyor)
Doğum Tarihi: 1258
Vefatı: 1324

Babası Ertuğrul Beyin 1281 de ölümü üzerine Kayi Boyu'nun idaresini eline alan Osman Bey, aşiret reisliğinden ise başlayarak kırk yılı asan bir zarfında gösterdiği mütemadi muvaffakiyetler üzerine: önce Selçukluların uç beyi, sonrada istiklâle işaret sayılır şekilde mustakilen harekat suretiyle , emrinin geçtiği toprakları büyültmesi sayesinden kendi adiyle anılan "Osmanlı Devleti"nin "kurucusu" olmuştur. Eski kayıtlara göre; 1284 te Söğüt ve havalisinin Osman Beye verildiğine dair Selçuklu sultanından ferman gelmiş, beş yıl sonra da İnönü ve Eskişehir'in ilhakıyla emrindeki yerlere "uç Beyi" olduğu bildirilmiştir zira Osman Beyin Selçuklu Bizans hududunda gösterdiği muvaffakiyet üzerine, 1284 senesini takibenden yıllarda, bir nevi hudut valiliği mesabesinde olan uç beyliğini bizzat hakkederek aldığı muhakkaktır. Osman Bey aslen Karaman'lı olan, tahsil için Sam'a gidip sufiyye mesleğine intisaba ederek dönen ve Söğütte halkı ircada başlayan büyük alim Şeyh Edeb Ali Hazretleri 'nin kızı Mal Hatun'la evlenir ve bu evlilikten Alâatiin Bey, Çoban Bey, Orhan Bey (padişah olmuştur), Hamid Bey, Fatma Hatun, Pazarlı Bey, Melik Bey adlarında çocukları olmuştur. Bilecik ele geçirilince, Osman Bey burada bir cami ve kendisi için bir ev yaptırmış, şehrin kadılığını da kayınbabası Şeyh Ede Bali'ye vererek Bilecik'te bir müddet oturmuştur. Onun için Bilecik'in kısa bir müddet için de olsa Osmanlılara merkezlik ettiği kabul edilir.
1299 yılında Selçuklu sultani üçüncü Alâattin Keykubat bir isyan yüzünden merkezi hükümetten kaçarak ayrıldığından, devlet başsız kaldığı cihetle, bir kısım Türkmenler Osman Beyin yanına gelmişlerdir. Böylece Osman Bey hem kuvveti artırdığından, hem de Selçuklu otoritesinin ortadan silinircesine zayıflamasından faydalanarak, eskisinden çok daha serbest harekete başlamıştır. Onun içindir ki; eski Osmanlı tarihlerinin gelenek halini alan kayıtları vecihle 1299 senesi Osmanlıların istiklâl yılı olarak kabul edilmiştir. 1301 de Yenişehir zapt edilerek merkez ittihaz edilmiş ve burası Bursa'nın zaptına kadar merkez olmakta devam etmiştir.
Bursa şehri 1314 yılından itibaren kuşatılmaya başlanmış ve on iki yıl sürmüştür. Nihayet âciz vaziyette kalan Bizans tekfuru şehri 1326 da teslim etmiştir. Bursa kuşatması devam ederken Osman Bey 1324 de Söğüt'te vefat etmiştir. Bursa'nın zaptı, babasının hastalanması üzerine abluka ve kuşatmayı idare eden Orhan Beyin zamanında vuku bulmuştur.
Osmanlı devletinin kurucusu ve ilk hükümdarı sayılan Osman Bey azim sahibi ve islerini plânlı şekilde yürüten bir şahsiyetti.
Harbleri: Ermeni-Beli çarpışması (1284), Kulaca - Hisar'ın fethi(1285?), Bilecik ve Yarhisar'in fethi(1298), Inegöl'ün fethi(1298?), Yenişehir'in zaptı(1301), Koyunhisar muvaffakiyeti(1301). Osman Gazinin Dinboz zaferi ve Kestel Ulubad kalelerinin zaptı (1306), Yalova , Akhisar, Geyve ve Lefke'nin fethi (1307 - 1313) Bursa kuşatması (1314 - 1326)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder