Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

29 Ekim 2009 Perşembe

TEKİLA'NIN TARİHİ

TEKİLA
Tekila nereden geliyor?
1997 yılında tekila üreticisi Jesus Lopez Roman, gangster filmlerini aratmayacak bir cinayete kurban gittiğinde, yaslı eşli Carmelita Roman yaptığı basın açıklamasında, “Tekila Meksika’dır; bizi bir kültür olarak tanımlayan tek üründür” demişti.
Tekila ve atası mezkal’in, ülke tarihinde ve kültüründeki yerine değinmeden Meksika’yı anlamak neredeyse olanaksızdır. Ortaya çıkışı İspanyol istilasına dayanan, on dokuzuncu yüzyılda (1821), Meksika bağımsızlığını kazanırken İspanyol aristokratların tercihi Fransız şampanyası yerine devrimcilerin ulusal gururun simgesi olarak benimsemesiyle yıldızı parlayan, 1930’lu ve 40’lı yıllarda çekilmiş Meksika filmleriyle “egzotik içki” olarak dünya yolculuğu başlayan tekilanın tarihi, en az ülkesinin tarihi kadar fırtınalı.
Tekilanın tarihi,
İspanyolların on altıncı yüzyılda Meksika’ya ulaşmasıyla başlar. Conquistador’lardan (İspanyol kaşifler) damıtma tekniğini öğrenen Aztek halkı, kısa sürede geleneksel içecekleri olan mavi agave bitkisinin kökünü damıtarak tekila üretmeye başladı ve böylece Kuzey Amerika kıtasının ilk damıtılmış ve ticari olarak üretilen içkisi elde edildi. Bir bakıma iki kültürün karşılaşmasının ürünüdür tekila.
Amerika kıtasının içeceği Avrupa kıtasının yöntemiyle işlenerek tekila elde edilir. Tekila yaygın bir yanlış inanışla kaktüs rakısı diye bilinse de asıl hammadesi olan agave, Türkçe’de sabır ya da sabırlık olarak adlandırılan, nergisgiller familyasındandır. Kurak ve yüksek iç bölgelerde yetişen agave yeterli olgunluğa ulaştığında dış yaprakları kesilip atıldıktan sonra, dev bir ananası andıran kök yumrusu kabaca doğranır. Bitkinin iç kısmının ağırlığı 30 ile 100 kilo arasında değişmektedir. Doğranan iç kısım, buhar basıncıyla haşlanır, soğutulup yıkanır ve presten geçirilerek suyu elde edilir. Bu öze maya ve şeker eklenmesiyle fermentasyon sağlanır. İki kez klasik imbiklerde damıtılan bu içki, üretilecek tekilanın türüne göre meşe fıçılarda dinlendirilerek ya da hemen şişelenip satışa sunulur.
Tekila nasıl içilir
Bir elinizde limon dilimi ve tuz, diğerinde shot bardağıyla tekila içmek, Meksikalılara göre Hollywood filmlerinin etkisinde kalan gringoların işi. Meksikalılar bu değerli içkiyi hakkını vererek, oda sıcaklığında sek olarak ve yavaş yavaş yudumlamayı tercih ediyorlar. “Caballito” adı verilen ince uzun ve oldukça ağır bardaklar özel olarak tekila için üretilmiş.
Blanco ve Reposado’nun yanında, sangrita denilen, tuz ve biber eklenmiş domates ve portakal suyu karışımı da sunulabiliyor.
Tekila birçok kokteylde de kullanılıyor.
TEKİLA ( TEQUILA )
Kaktüs görünümlü fakat müge cinsli bir bitki olan AGAVE adlı bitkiden üretilir.
TEKİLA ÇEŞİTLERİ
* Silver : 1 - 2 ay dinlenmiş (benim favorim olmega silverdır bu arada)
* Reposado : 2 - 6 ay dinlenmiş
* Anejo : 1 - 3 yıl dinlendirilmiş
TEKİLA MARKALARI
* Tequila Sauza
* Tequila Cuervo
* Tequila Herredura
POPÜLER TEKİLA SERVİS ŞEKLİ
Meksikalılar bu içkiyi bir eline tuz ve limon diğer eline de sek olarak içkisini alarak, bir tuzdan, bir limondan yalayıp bir içkisini yudumlayarak içer.
Ayrıca sıcak domates suyu ile birlikte de içerler.(alıntı)

1 yorum: