Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

29 Ekim 2009 Perşembe

CİN'İN TARİHİ

CİN (dikkat çarpar)

Cin arpa, mısır, çavdar, ardış tohumlarının damıtılması ve aroma tadı veren böğürtlenlerle tatlandırılarak elde edilir.
Cinin tadı içindeki aromanın cinsine göre değişiklik gösterir. Genelde susam, kişniş, bergamut, badem, melekotu, dereotu, yeşil limon ve portakal kabuğu katılarak aromandırılır. Yüksek alkollü
bir içkidir. Alkol derecesi 40-47 arasındadır. Eskitilmeden şişelenen
bir içkidir.

Cin ilk defa 17.yy.’da Tıp doktoru Sylvius tarafından Hollanda da üretilmiştir. İngilizlerin milli içkisi haline gelmiştir. Diğer içkilere nazaran daha saf ve serttir.
Dünyada Amerikan ve İngiliz cinleri aranan içkilerdir. Ancak Amerikan ve İngiliz cinleri birbirinden ayıran iki faktör vardır.

1-İngiltere de üretilen cinler ABD de üretilen cinlere göre daha az sıcaklıkta damıtılmaktadır. Dolayısıyla bu durum İngiliz cinlerinin daha fazla hububat özelliği taşımasına neden olur.

2-İngiltere de üretilen cinler ABD de üretilen cinlere nazaran yapı olarak daha yoğundurlar Buda su oranının az olmasındandır. Bunlardan başka birde Hollanda da üretilen Cenieure ve Hollanda tipi vardır. bunlar özel aromatik bir tada sahiptirler. Beyaz cinin özelliğini taşımadıklarından diğer içkilerle karıştırılamazlar yani kokteyl yapılamazlar.

Cinin kullanılmasında Dry cin, Extra cin, Dry cin London , Dry cin gibi pek çok kelimeler kullanılmaktadır.bunlar aşağı yukarı aynıdır fakat tatlılık ve sertlik ayrıdır.

DÜNYACA ÜNLÜ CİN MARKALARI

London Dry Cin,
Gordons,
Beefeter,
Gilbeys,
Seagroms,
Hope’s Dry cin,
Plymouths Dry cin,
Booth’s Dry cin,
Nicholson Dry cin,
white cin,
Robinson cin,
Gilbeys cin.

CİN SERVİSİ

Cin çeşitli şekillerde servis yapılır. Kullanım alanında oldukça geniş bir içkidir. Cin soğuk olarak servis yapılır.

1-Sade(sek) : 3-4 cl viski bardağına konulur ve herhangi bir katkı ilave edilmez. İçine iki parça buz konur. Tepsi ile konuk masasına getirerek konuğun sağından servis yapılır.

2-Cin on the rocks : 3-4 parça küp buz ile on the rocks bardağında sunulur.

3-Cin soda veya tonik : Cinin en yaygın kullanımı soda ve tonik ile de servis yapılmasıdır.Cin soda ve tonik ile servis yapıldığında bardak olarak viski tumbler olarak kullanılır.

Genellikle çok tercih edilen cin tonik şu şekilde hazırlanır: Bardağa bir ölçü 4cl cin konulur ve üzerine arzuya göre soda veya tonik ilave edilir. Bardağa bir dilim trns limon konulur. Bazen dilimlenmiş limon bardak kenarına konur. Arzu eden konuklar, limon dilimini bardağa atarlar.Cin tonik bu şekilde bardağa hazırlanıp tepsiyle konuk masasına getirip konuğun sağından servis yapılır.

Diğer bir yolda cin toniğin konuk masasında hazırlanmasıdır. Bu durumda cin ve limon bardağa konulduktan sonra tonik ve soda şişesi ile birlikte masaya getirip bardak konuğa servis yapıldıktan sonra tonik soda şişesi açılarak arzu edildiği kadar ilave edilir. 4-Kokteyl olarak :cin çeşitli meyve suları ile de karıştırılarak servis yapılır .örneğin; vişne,portakal ve diğer meyve suları ile karıştırılabilir. Yine renksiz bir içki olarak cin,birçok ünlü kokteylin ana içkisidir.

EN ÇOK KULLANILAN ÜNLÜ CİN KOKTEYLERİ

Tom collins,cinfizz,Gibson,Cin sling ve Alaxander martinidir.(alıntı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder