Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

11 Ekim 2009 Pazar

OKEY OYUNU'NUN TARİHİ

OKEY OYUNU



Okeyin çıkış noktasının 13yy.'da Çinliler tarafından oynanan Domino olduğu sanılmaktadır. 14yy. sonlarına doğru Çinliler ile ilişkileri iyi olan Acemlerin oyunu öğrendikleri ve sıkça oynamaya başlamaları sonucu, değişikliğe uğrayarak bu günkü okeyin başlagıçı olmuştur.

Ancak o günkü adı Arapça sıralı taşlar manasındaki" El Turaft " dır. Domino oyununda üzerinde numaraları belirtilen noktalar bulunan taşlar oyuncuların ellerinde saklanırdı.

Ancak bu durumdan rahatsız olan Acemler taşları üzerine koyacakları bir tahta parçası kullanarak okeyin temelini attılar.

Daha sonra Domino taşları üzerindeki sayıları belirten noktaları gerçek rakamlarla değiştirdiler. Bir yüz yıl Dominonun bu değiştirilmiş şekli tüm İran, Arap ve Fars diyarlarında oynanmaya başlandı.

15yy.sonları ve 16yy. başlarında Türklerle Arapların iyi ilişkileri sonucu oyun Türkler tarafından öğrenildi. Ve saraya kadar girdi. 17yy. ortalarında Osmanlı sarayında eğitim ve sanat konularında uğraşan, ve bir bölüm olarak kabul edilen Enderun tarafından sıkça oynanan El Turaft, Enderun hocası Hacı Marufî tarafından yeniden ele alınarak oynanış şekli ve kuralları değiştirilmiştir. Daha sonra Hacı Marufî'nin talebeleri hocalarının bulduğu oyunu daha da geliştirerek bu günkü okeyi oluşturdular.

Osmanlı sarayında oyunun bu değişmiş şeklinin adı El Turaft'dan birbirinin taşlarını anlamak manasına gelen " Ol Kıraat-ı" seng olmuştur. Bu söyleniş günümüze gelene kadar değişmiş özellikle yabancı dil etkileri sonucu Okey adını almıştır.

NOT : Okey oyunu yurdışındaki ülkelerde Spastik çocuklara sayıları ve renkleri beraberce öğretmek için yapılan bir oyundur.Yapılan araştırmalara göre bu oyun sadece Türkiye'de oynanmaktadır.

1 yorum:

  1. sizin yapacağınız bilgilendirmenin ben taaaaa...

    Okey Ephraim Hertzano isimli Yahudi tarafından icat edilmiştir. Vatandaş ilk oyun setini ailesi için elinde yapmış. Aynı zamanda 1977 yılında ABD de en çok satılan oyun olmuştur ve hala oynanmaktadır.

    YanıtlaSil