Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

11 Ekim 2009 Pazar

TAVLA'NIN TARİHİ

TAVLA

Tavla tarihi boyunca aristokrasi ve liderler ile ilişkilendirilmiştir. Yapılan arkeolojik kazılarda bulunan kalıntı ve edebi yazınlar içerisinde tavla ya dair bir çok ibare bulunmuştur. Bu kalıntılar Pers imparatorluğu ( İran ), Yunanistan, Roma ve Uzak doğuda bulunmuştur.

Bu yapıların Milattan Önce 3000 ve 1788 yıllarına ait olduğu saptanmıştır. Bugün oynadığımız modern tavla oyununun temelleri ilk olarak 11. yüzyılda Fransada atıldı. Ancak 9. Louis tavlanın ülkede oynanılmasını yasakladı. 12. yy da Almanyada oynanılmaya başlanan tavla o dönemlerde oyun tahtası adı ile anılıyordu.
Tavla, 13. yüzyılda Iceland olarak alınan kuzey ülkelerinde oynanmaya başlandı. O dönemlerde ticaret gemileri, uluslararası ticarette büyük yer tutuyordu. Uzun yolculuklarda canları sıkılan gemi tayfası ve tüccarlar tavla oynuyorlardı. Bu şekilde gittikleri limanlarda kaldıkları sürede de bu oyunu oynarken tavla tüm dünya üzerinde ki milletlere yayılarak oynanmaya başlandı. (alıntı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder