Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

13 Ekim 2009 Salı

DÜNYANIN EN DEĞERLİ ÇİÇEĞİ

Dünyanın en değerli çiçeği: Sevgi Çiçeği

Centaurea Tchihatcheffii’dir.

Bu çiçek ne Hollanda’da, ne Kenya’da, ne Tayland’da, ne de Yeni Zelanda’da -bir tek Ankara’da, Gölbaşı yakınlarındaki Hacı Hasan’da, küçücük bir tarlada bulunur.

Mayıs’ta açar, Haziran’da kaybolur.

Bu paha biçilmez çiçeğimizin adı: Sevgi Çiçeği.

Yörede Yanar Döner, Gelin Düğmesi, Türbe ya da Kırmızı Peygamber Çiçeği olarak da isimlendirilir.

2007 senesindeki gibi kuraklık zamanlarında sayısı 100'e kadar (- yerel gazeteye göre 50'ye kadar) düşebilir;ama sayısını 0'a düşürebilecek asıl afet, insan ve insanların sevgi adına sevgisizliğidir

Bir Türkiye Çiçeği olan son Sevgi Çiçekleri'ni kopartıp atmakla, tezgahlarda satmakla,ülkemiz de, Dünya'mız da "Sevgi"siz kalacaktır.

Aslında güzeller güzeli çiçeğimiz, Bern / Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarının Korunması Sözleşmesi ile koruma altındadır; toplanması ve satışı yasaktır.

Zaten 160 sene önce ilk keşfedildiği Afyon'daki yerinde şimdi yeller, belki de çok katlı bloklar esmektedir. Ama en azından bu bin yılda sığındığı küçücük yaşam alanına giden yollar patika kalmalı, beton karıştıran kamyonlar ulaşamamalıdır.

Hollanda deyince akla lale gelir, halbuki lale bir Hollanda çiçeği değildir.

Sevgi Çiçeği ise öz be öz Anadolu Çiçeği - Peygamber Çiçeği'dir. Bir ülke eşsiz çiçeğine de sahip çıkmalı, "Sevgi"yle de anılmalıdır.

Bunun için başta Prof. Dr. Ayşe Boşgelmez ve Prof Dr. Mecit Vural - ve "Sevgi"li ekipleri olmak üzere, bir avuç bilim adamının amansız çabaları vardır.

Dünya Doğa’yı Koruma Birliği’nin de nesli tükenmekte olan bitkiler kategorisindeki Sevgi Çiçeği hakkında onlarca yıldır araştırmalar yapan bu gönül insanları, kimi zaman yetiştiği alanı "bir orman içi dinlenme alanı" olarak düşünenleri bilgilendirerek, kimi zaman bilimsel yayınlar kimi zaman saha çalışmaları yaparak, kimi zaman da "Centaurea Tchihatcheffii / Ankara – Gölbaşı Sevgi Çiçeği" gibi muhteşem bir emek ve gönül ürünü kitabı ülkelerine armağan ederek çiçeğimizin yanında kalkan olmaktadırlar. (alıntı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder