Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

20 Ekim 2009 Salı

SERAMİK SANATI TARİHİ

Seramik Sanatı

Seramik ateşin bulunup kullanılmasından sonraki tarihlerde yapılmaya başlanmıştır.İlk seramiğin M.Ö. onuncu ve dokuzuncu binlerde üretildiği saptanmıştır.En eski ve önemli bulgulara Türkistanın Aşkava bölgesinde(M.Ö.8000),Filistin’in Jericho bölgesinde(M.Ö.7000),Anadolu’nun çeşitli höyüklerinde (örneğin Hacılar,M.Ö.6000) ve ezopotamya olarak adlandırılan Dicle-Fırat nehirlerinin arasında kalan bölgede rastlanmıştır.

Seramiğin ilk hammaddesi. balçık adı ile tanınan, çok ince taneli koyuca kıvamlı çamur birikintileri,ilk seramik kaplar,da balçık ile sıvanmış sepetlerdi.Bu balçık sıvalı sepetlerin ateş ile buluşup sertlik kazanmaları sonucu oluşan seramik kaplar,kullanışlı kap kacakları oluşturdular.Balçığa karıştırılan daha az özlü toprak ve nehir kumları ile çamurun özsüzleştirilmesi ve böylelikle ateşten daha başarılı sonuç alındı.
İlk çamur hazırlama teknikleri yoğurma,çiğneme,ve dövmeydi.Kurutma açık havada doğal olarak yapılmaktaydı.
İlk çamur şekillendirme yöntemide el ile serbet şekillendirmeydi.Sonra devreye el ile çevrilen torna daha sonrada ayak ile çevrilen tornaya bıraktı.Diğer bir şekillendirme yöntemi de kutu formundaki tuğla kalıplarıydı.
Pişirme başlangıçta açık ateşte ,açıkta yapılmaktaydı.Açık ateşin fırınlara aktarılması ile büyük aşama yapıldı.İlk fırınlar odunla ısınmaktaydılar.
Tarihin erken dönemlerinde seramik yapımında kullanılan bu ilkel yöntemler(hazırlama,kurutma,pişirme) doğallıkları nedeni ile günümüze kadar gelmişlerdir. (alıntı)

(Doç.Dr Ateş Arcasoy)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder