Fotoğraf Afrika'daki açlığı çok net ve acı bir biçimde vurguluyor. Bu küçük afrikalı çocuk bir kilometre öteki Birleşmiş Milletler yardım kampına yürürken artık açlıktan bitap düşmüş. Daha da kötüsü arkasında onun ölmesini bekleyen bir akbaba var... Fotoğraf 1994 yılında Somali'de Amerikalı bir gazeteci olan Kevin Carter tarafından çekilmiş ve Kevin Carter bu fotoğraf ile "Pulitzer ödülünü" kazanmış. Hikayenin en acı tarafıysa Kevin Carter Somali'den dönünce bir süre bu çocuğu araştırmış fakat bulamamış. Orada gördüklerinden çok etkilenen Amerikalı gazeteci bir süre sonra derin deprosyana girmiş ve 3 ay sonra hayatına son vermiş.

12 Ekim 2009 Pazartesi

GOLF'UN TARİHİ

GOLF'UN KISA TARİHİ
Köklü geçmişe sahip spor dallarının başında gelen golf, bugün dünya çapında 50 milyondan fazla kişi tarafından oynanmaktadır.
Son yıllarda, ülkemizde de hak ettiği ilgiyi görmeye başlayan golfün, tarihte yazılı olarak ilk kez karşımıza çıkışıyla ilgili olarak, iki farklı belge kabul görmektedir.Bazı uzmanlar, Kuzey Hollandalı denizciler tarafından oynanan "Colf" isimli oyundan bahseden 1297 tarihli belgeyi "golfün ilk yazılı kaynağı" kabul ederken, bir çok otorite 1457 yılında Kral II. James tarafından onaylanan "yasak bildirisi"ni ilk yazılı belge olarak görmektedir.
Dikkatle incelendiği takdirde; farklı farklı kaynakların, golfün ortaya çıkış yeri olarak 1400'lü yılların İskoçya'sına işaret ettiği görülmektedir.
Golfün, günümüzdekini çağrıştıran haliyle ortaya çıkışı, bizi 15. yüzyılın henüz başlarındaki İskoçya'ya götürüyor...
Halk arasında yuvarlak taşların, kalın sopalar yardımıyla deliklere sokulmasıyla oynanan bir oyun, kısa sürede bir çok kişinin beğenisini kazanır. Bu oyun, "chole" ismiyle anılmaktadır.Ne varki; hızla gelişen ve yayılan bu spor, 1457 yılında II. James yönetimindeki İskoç Parlamentosu tarafından, askeri faaliyetleri engellediği gerekçesiyle yasaklanır ve bu yasak İskoçya ile İngiltere arasında1502'de imzalanan Glasgow Antlaşması'na kadar 45 sene boyunca sürer.II. James tarafından yasaklanan golf, farklı havası ve doğa sporu olma özellikleriyle IV James'in ilgisini çeker. Genç kral bu oyunu daha rahat oynamak için kendisine özel bir ekipman hazırlatır ve tarihte "ilk golf ekipmanına sahip olan kişi" olarak yerini alır.T akvimler 1552'yi gösterirken, golfün daha büyük kitlelerin oyunu olma yolunda büyük bir adım atılır. İskoçya'nın St. Andrews şehrinin başpiskoposu, yayımladığı bildiriyle yerel halkın da golf sahalarını kullanabileceğini duyurur ve aynı sene içerisinde tarihin "ilk golf turnuvası" bu şehirde gerçekleştirilir.
1567 yılında zamanın İskoç Kraliçesi Mary, o güne kadar erkeklerin oynadığı bu oyunun büyüsüne kapılır ve tarihteki "ilk kadın golfçü" olma ünvanını kazanır.İkinci yasak 1600'lü yıllara girilirken gelir. Kilisenin baskısıyla golfün pazar günleri oynanması yasaklanır. Bunun gerekçesi ise ilginçtir: "Halk pazar günlerini kilise yerine, golf sahasında geçiriyor."Neyse ki golf İskoç Kralı VI. James sayesinde kısa bir süre sonra, 1618'de yeniden eski özgürlüğüne kavuşur. Aynı yıl içerisinde daha önceden kullanılan ağır toplara alternatif olarak, dışı sert fakat hafif toplarla da oynanmaya başlanır.
1600'lü yılların ortalarına kadar sadece Avrupa'da oynanan ve burada gelişimini sürdüren golf, 1659 yılında Amerika'ya da sıçrar ve New York'a bağlı Albeny kentinde oynanmaya başlanır.
1744 yılında Edinburgh'lu golfçüler, tarihteki "ilk golf kulübü"nü "The Honourable Company" ismiyle kurarlar.Golfün kağıt üzerinde yazılı ilk kuralları, St. Andrews Golfers (Daha sonra Royal & Ancient Golf Kulübü ismini alacaktır) tarafından 1754 yılında yayımlanır.Uzun yıllar 22 delikle oynanan golf, St Andrews'ta bulunan sahanın 4 deliğinin eksiltilmesiyle bugünkü haliyle, yani 18 delikle oynanmaya başlanır.
Takvimler 1848'i gösterirken, tüyden yapılanlara gore daha az maliyetli "guttie" toplar ortaya çıkar. "Guttie"ler, diğerlerine gore daha uzun vuruşlara da imkan tanımaktadır.
Bayanlar Golf KulübüBayanlar için "ilk golf kulübü" olma özelliğini taşıyan "The Ladies Golf Club" 1867 yılında St. Andrews'ta kurulurken, 1875 yılında Oxford ve Cambridge Üniversitesi golf kulüpleri de faaliyete geçirir.Dünya Savaşı'nın çıkması, tüm diğer spor dallarını olduğu gibi golfü de etkiler.
Avrupa başta olmak üzere bütün dünyadaki spor faaliyetlerine Birinci Dünya Savaşı'nın kara gölgesinin düşmesinin ardından, golf de bundan payını alır ve İngiltere Açık 1915 yılında oynanmaz.Bugün, Royal Ancient Golf Kulübü ile birlikte, dünya golfünün çizgisini belirleyen Profesyonel Golf Birliği (PGA), 82 asil üyenin katılımıyla 1916 yılında kurulur.Savaş okyanusun ötesini de etkiler. İngiltere Açık'tan sonra, Amerika Açık da, I. Dünya Savaşı'ndan nasibini alır ve 1917'de yapılamaz.
1940'lara gelinirken, golf sektörü I. Dünya Savaşının etkilerini unutmuştur bile… Ne var ki, II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesi herşeyi altüst eder. Kauçuğun pahalanması ve askeri kaynaklara yapılan harcamalar, golf toplarının fiyatlarını inanılmaz rakamlara ulaştırır ve Amerikan Hükümeti, 1942 yılında golf malzemelerinin üretimini lüks ve gereksiz olduğu gerekçesiyle savaş bitene kadar yasaklar.Savaşın olumsuz etkileri bir sonraki sene de devam eder ve PGA Şampiyonası ve Masterlar serisi yapılamaz
Türkiye' de golf 1895 yılından bu yana oynanmaktadır.
Uzun bir geçmişi olmasına karşın, küçük bir golfçü grubu olarak kalmıştır .İstanbul’daki saha iki defa yer değiştirmiştir .
Daha sonra da 18 çukurdan 9 çukura inmiş, günümüze kadar Harp Akademileri'nin arazisinde yaygın olmayan bir spor dalı olarak varlığı nı sürdürmüştür .
Günümüzde İstanbul Golf Kulübü çağdaş normlarda ve nezih bir spor kulübü olarak İstanbul 'un ortasında hayranlık uyandıran bir doğal park olarak varlığını sürdürmektedir.Son olarak golf sporu Türkiye'nin Aydın ilinin Pınarbaşı Mesire alanı'nda mini golf olarak sergilenmektedir.
Başlangıç Dönemi 1890-1924 Golf sporu, Türkiye'ye ise 1895'te İstanbul Kulübü'nün kurulmasıyla girdi. Bu kulübün 12 delikten oluşan sahası 1914 yılı sonuna kadar Okmeydanı'nda bulunuyordu. Bu arada 1911 yılında Bebek yakınında kurulan Boğaziçi Golf Kulübü varlığını 1923 yılına kadar sürdürdü.
İstanbul Golf Kulübü ise 1920 y ılında Maslak'ta yeni bir saha açtı.
1922'de kulüp binası inşa edilerek delik sayısı 18'e çıkarıldı.
İGK, 1952 yılında Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü'nce tescil edilerek Tenis Federasyonu'na bağlandı. Bugün Yenilevent'te bulunan alan, aynı arazinin 1972 yılında Harp Akademileri Komutanlığı 'na geçmesiyle daraltıldı ve 9 delikli oldu.
İstanbul Golf Spor İhtisas Kulübü adıyla faaliyet gösteren ve dünyanın en eski kulüplerinden biri olma özelliğini taşıyan kulüp, bugün çeşitli turnuvalara ev sahipliği yapıyor.
Türkiye’de ilk golf sahası İngiliz Büyük Elçisi tarafından 1895 yılında padişahtan izin alınarak açılmış. 18. yüzyılın sonuna doğru Batılılaşma sürecine giren Osmanlı İnsanı, spor dallarını da birbiri ardından tanımaya başlıyor. Batıda yapılan tüm spor dalları İstanbul ‘ da taraftar arayışına giriyor.
On yıl içinde her yerde olduğu gibi İstanbul ‘ da da Futbol oynanmaya başlıyor ve çok seviliyor. Öte yandan golf, tenis, atletizm, kriket, kürek, yelken, vb. sporlar pek ilgi görmüyor. İstanbul ‘ da küçük bir grup, en fazla 25–50 kişi golf oynamak için kolları sıvıyor. İngiliz elçisi ve İngiliz Lirasının gücüyle saha yeri tahsis edilip inşaatı başlıyor.
İlk saha Okmeydanı’nda inşa ediliyor . Daha sonra İzmir ‘ de 1905 yılında ikinci golf sahası devreye giriyor. O dönemde İmparatorluğun birçok başkenti var. İstanbul, İzmir, Selanik, Halep. İzmir en önemli ihraç limanı olması nedeniyle uluslararası bir statüye sahip; elçilik statüsünde konsolosluklar var. Kentin ileri gelen zenginleri, Levantenler golf oynuyorlar.
İkinci Başlangıç –Cumhuriyet Dönemi -1924–1985
Cumhuriyet döneminde Golf sporu açısından büyük bir değişiklik olmamıştır. İstanbul golf kulübü iki kez yer değiştirmek zorunda kalmış ve 18 çukurdan 9 çukura düşürülmüştür. Ankara Golf Kulübü ise 1949 yılında yapılmıştır. Spordaki yapılanma o yıllarda Avrupa ile paralel gelişim göstermiştir . 1923 y ılında Okmeydanı’ndan Bebek‘e taşınan saha kapatılıp 1. Levent ‘ e taşınıyor.(alıntı)

5 yorum:

  1. I want to to thank you for this good read!
    ! I definitely enjoyed every bit of it. I have got you book marked to
    check out new things you post…

    my page :: nike golf balls women

    YanıtlaSil
  2. I was able to find good advice from your articles.

    my site florist wholesale supplies uk

    YanıtlaSil
  3. Somebody essentially assist to make critically posts I might state.
    This is the first time I frequented your web page
    and to this point? I amazed with the research you made to make this
    actual put up incredible. Fantastic activity!

    Feel free to visit my web blog; http://www.Gotorhodes.com

    YanıtlaSil
  4. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright
    infringement? My blog has a lot of completely unique
    content I've either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my agreement. Do you know any techniques to help reduce content from being stolen? I'd definitely appreciate it.


    Also visit my homepage :: orlando restaurants best 2012

    YanıtlaSil
  5. Wow, incredible blog layout! How long have you
    been blogging for? you make blogging look easy.
    The overall look of your site is fantastic, as well as the content!



    Also visit my homepage :: arizona golf lessons

    YanıtlaSil